Suomi kieltää lähes kaikkien Venäjän rekisterikilvissä olevien henkilöautojen tuonnin Suomen alueelle. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) piti tiedotustilaisuuden aiheesta perjantaina iltapäivällä.
Venäjän rekisterikilvissä olevien henkilöautojen tuonti Suomeen kielletään tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.
Taustalla on EU:n Venäjä-pakotteita koskeva uusi ohjeistus, jota Suomi ryhtyy nyt toimeenpanemaan.
– Tämä tulkinta perustuu vahvasti komission esitykseen, mutta on samankaltainen kuin meidän naapurimaissa, ulkoministeri Valtonen kommentoi MTV Uutisille.
Kiellon on ministerin mukaan tarkoitus astua voimaan tulevana yönä eli 16.9. kello 0.00. Venäjän rekisterikilvissä olevat autot pitää viedä pois Suomesta 16.3.2024 mennessä.
Kielto koskee alle kymmenen hengen autoja, joten esimerkiksi bussit eivät kuulu kiellon piiriin.
– Olemme määritelleet tietyt poikkeusryhmät, joita tämä täyskielto ei koske. Erityisesti tällöin kyseeseen tulevat diplomaatit, erityisessä kansainvälisessä asemassa olevat ihmiset, pysyvästi Venäjällä asuvat EU-kansalaiset ja heidän perheensä sekä toki humanitääristä apua tarvitsevat ihmiset, Valtonen sanoo.
– Kansallisen linjauksen mukaiset poikkeukset ovat laajemmat kuin komission tulkintaohjeessa. Kyseistä pakoteasetuksen kieltoa tulkittaessa on otettava huomioon myös muut säädökset, erityisesti perusoikeudet sekä Suomea sitovat kansainväliset velvoitteet, Valtonen jatkaa.
Lue myös: Venäjällä kohutaan EU:n uudesta autolinjauksesta – Suomi selvittää vaikutuksia itärajan liikenteeseen
Viro, Latvia ja Liettua tekivät vastaavan päätöksen aiemmin tällä viikolla.
– Olemme koordinoineet asiaa kumppanimaiden kanssa, Valtonen sanoo.
Suomen kansallista toimeenpanoa ja sen vaikutuksia ovat arvioineet ulkoministeriö ja Tulli. Asiaa käsiteltiin tänään EU-ministerivaliokunnassa.
Tuontikielto leikkaa merkittävästi Suomen ja Venäjän välistä rajaliikennettä.
Komissio on korostanut, että autoihin kohdistuu merkittävä riski pakotteiden kiertämiselle ja jäsenmaiden toimivaltaisten viranomaisten on kiinnitettävä erityistä huomioita niiden tuontiin.
"Takavarikointi ei ensisijainen tavoite"
Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, mitä tapahtuu Suomessa Venäjän kilvissä oleville autoille kuuden kuukauden jälkeen. Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit sanoo, että asiasta tullaan tiedottamaan myöhemmin vielä lisää.
– Mutta lähtökohta on se, että Venäjän rekisterikilvissä olevien autojen on kuuden kuukauden siirtymäajan jälkeen poistuttava, Rakshit sanoo.
Lisäkysymyksenä esitettiin, voidaanko autoja takavarikoida. Rakshit sanoi, että vain rikosasioissa voi tehdä takavarikon ja silloinkin kyse on enemmän siitä, että ajoneuvo vaaditaan oikeudessa menetettäväksi valtiolle.
Asiasta on keskusteltu paljon pakotteiden yhteydessä. Rakshit muistuttaa, että pakotteiden ei ole tarkoitus siirtää omistusoikeutta valtiolle tai kenellekään muulle.
– Takavarikointi ei ole ensisijainen tavoite, hän sanoo.
Juttua päivitetty kello 13.30. Poistettu Ylen tiedot ja lisätty tiedot Elina Valtosen haastattelusta MTV Uutisille.