Fennovoiman periaatepäätöstä koskevassa MTV Uutisten kyselyssä vastaajien mielipiteet jakautuvat melko tasaisesti kahteen leiriin.
Vastaajista 42 prosenttia katsoo, että eduskunnan myönteinen periaatepäätös oli oikea ratkaisu. Vastakkaisella kannalla on 40 prosenttia.
Kyselyssä lähes 75 prosenttia kuitenkin katsoo, että Fennovoiman venäläisomistukseen sisältyy vähintäänkin pieni turvallisuusriski. Vain 15 prosenttia ei näe omistustuksessa mitään turvallisuusriskiä.
Think If Laboratories teki kyselyn MTV Uutisten toimeksiannosta 19.-26.12. Kyselyyn vastasi 1526 suomalaista. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Ydinvoiman puolesta puhuvan Energiateollisuus ry:n mukaan huolet ovat turhia ja tulos kertoo viestinnän epäonnistumisesta.
– Selvästikään energia-ala ole onnistunut kertomaan, mitä tarkoittaa se, että ulkomainen yhtiö omistaa yritystä. Venäläisestä omistuksesta ei muodostu turvallisuusriskiä. Voimalayhtiö on kuitenkin suomalainen ja sitä valvovat suomalaiset viranomaiset, sanoo johtaja Jukka Leskelä.
Energiateollisuus on seurannut kyselyillä suomalaisten ydinvoima-asenteita 1980-luvulta alkaen. Leskelän mukaan enemmistö suomalaisista on perinteisesti suhtautunut myönteisesti ydinvoimaan, mutta viime vuosina asenteet ovat muuttuneet hieman kielteisempään suuntaan. Syyksi hän arvioi kotimaisten ydinvoimahankkeiden ongelmat ja Fukushiman onnettomuuden.
Esimerkiksi Saksassa on päätetty luopua ydinvoimasta. Voiko käydä niin, että myös suomalaisten asenteet ovat kääntymässä tähän suuntaan?
– Suomessa aika moni kuitenkin ajattelee niin, että ensin pitäisi korvata fossiiliset polttoaineet ja sitten joskus - jos koskaan - ydinvoima.
“Naiset vähemmän luottavaisia ihmisen ja teknologian kykyihin”
Naisten ja miesten asenteissa näkyy merkittävä ero. Naisvastaajista alle 30 prosenttia pitää eduskunnan periaatepäätöstä oikeana, kun miehistä lähes 60 prosenttia on tätä mieltä.
Tulos ei ole yllättävä, sillä naiset ovat perinteisesti suhtautuneet penseämmin ydinvoimaan.
– Yksittäistä syytä on vaikea sanoa. Vaikuttaa siltä, että miehet ovat luottavaisempia ihmisen ja teknologian kykyyn ratkaista ongelmia. Silloin kun mennään pitkälle eteenpäin ulottuviin päätöksiin, naiset ovat varovaisempia, Leskelä pohdiskelee.