Lomamatkalle Eurooppaan? Tällaista säätä on luvassa

Ensi viikolla Euroopan matkakohteisiin luvataan haastavia olosuhteita.

Eurooppaa poltellut kuuma sää jatkuu kuluvalta viikolta ensiviikolle. Helteet kipuavat laajasti yli 30 asteeseen ja osittain jopa 40 asteen lukemiin.

Etenkin idässä ja Välimeren alueilla lämpötilat ovat huomattavasti tavanomaista korkeampia. Turkissa, Bulgariassa ja Romaniassa sää voi olla tukalan kuuma.

– Alueella sää on tukevasti kuumempi kuin keskimäärin, meteorologi Pekka Pouta kertoo.

Kuluvan viikon loppupuolella Keski-Euroopan yllä on raju saderintama, joka etenee viikon vaihtuessa pohjoiseen. 

Länsi-Euroopassa viileämpää, paikoin näyttävää ukkosta

Länsi-Eurooppa poikkeaa muusta Euroopasta. Esimerkiksi Ranskassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa on tavanomaista viileämpää, ja sää vastaa tyypillistä suomalaista kesäsäätä.

Alueen yllä on matalapaine, ja luvassa on myös sateita. Lämpimän ilmamassan yhdistyessä kosteuteen Ranskan yllä saadaan myös rajuja ukkosia.

– Idän lämpimän ja lännen viileän ilmamassa välissä liikkuu niin voimakkaita ukkosia, ettei moni suomalainen ole ennen sellaisia nähnytkään! Pouta kuvailee.

Kuumuus haastaa myös Yhdysvalloissa

Beryl-myrskyn väistyessä Yhdysvaltain sää jatkuu lämpimänä.

Huomattavan kuumaa on Teksasissa, jossa päivälämpötilat pysyttelevät yli 30 asteessa.

Lämmön lisäksi Teksasia haastaa myrskyn jälkeiset ongelmat infrastruktuurissa, ja miltei koko osavaltiosta puuttuu sähköt.

– Sähköjen puute on yhtä hengenvaarallista kuin itse myrsky. Ilman ilmastointia kuumalla alueella oleminen on hankalaa, Pouta kertoo.

Teksasin tapaan myös muualla Yhdysvalloissa on kuuma. Esimerkiksi länsirannikolla päivälämpötilat nousevat paikoin yli 40 asteeseen. 

Etelä-Kalifornian Kuolemanlaaksossa mitataan liki 50 asteen lämpötiloja.

Pohjoisemmissa osavaltioissa vuorokauden korkeimmat lämpötilat ylittävät myös hellerajan.

Lue myös:

    Uusimmat