Lontoolainen vastaanottovirkailija on saanut potkut työstään kieltäydyttyään käyttämästä korkokenkiä.
Tilapäistä työtä tehnyt Nicola Thorp, 27, saapui työpaikalleen rahoitusalan yritykseen PwC:lle, kun hänelle kerrottiin, että jalkaan tulisi laittaa kengät, joissa olisi 5-10 senttiä korkeat korot.
Kun Itä-Lontoon Hackenyssä asuva Thorp kieltäytyi ja sanoi, ettei miespuolisilta työntekijöiltä vaadita samaa, hänet lähetettiin kotiin palkatta.
Thorp kertoo BBC:lle, ettei olisi millään selvinnyt yhdeksän tunnin työpäivästä seisten korkokengillä. Hänen olisi pitänyt työpäivänsä aikana toistuvasti viedä asiakkaita neuvotteluhuoneisiin.
– Sanoin, että jos saan kuulla syyn, miksi matalapohjaiset kengät heikentäisivät minun kykyäni tehdä työtä, niin selvä sitten. Mutta he eivät pystyneet, Thorp sanoo.
Ja kun Thorp kysyi, miksei miehiltä vaadita samaa, hänelle naurettiin. Thorp päätti kirjoittaa kokemuksestaan Facebookiin – ja sai kuulla monen muun naisen kokeneen samaa.
Hän on tapahtuneen jälkeen laittanut alulle kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan muutettavaksi lakia, jonka nojalla naiset voidaan pakottaa korkokenkiin töissä. Addressissa on tällä hetkellä vähän yli 9000 allekirjoitusta.
Yritys lupaa tarkastella ohjeistustaan
Lain mukaan työnantaja voi lähettää pois työntekijän, joka ei pukeudu ”kelvolliseen” asuun, kunhan työntekijälle on ensin annettu aikaa ostaa oikeat vaatteet ja kengät. Miehille ja naisille on laillista asettaa eri pukukoodit, kunhan ne ovat ”järjellä ajateltuna samanarvoiset”.
PwC on ulkoistanut vastaanottotoimintansa Portico-nimiselle yritykselle. Porticolta kerrotaan, että heillä on asetettu tiedyt standardit PwC:lle töihin menevien asuista, mutta he kieltäytyivät kertomasta niistä tarkemmin BBC:lle.
– Meillä on henkilökunnan ulkoasuun liittyviä ohjeistuksia monissa yrityksissämme. Tämä varmistaa sen, että välittämämme henkilökunta on pukeutunut yhtenäisesti ja että heillä on työhön sopivat kengät, kerrotaan Porticolta.
Portico kertoo tarkastelevansa kenkäohjeistustaan nyt tulleiden kommenttien perusteella ja keskustelevansa niistä asiakkaidensa ja henkilökuntansa kanssa.
Myös Thorpin entinen työpaikka PwC on aloittanut keskustelut Porticon kanssa.
– Me olemme ulkoistaneet vastaanottopalvelumme, ja kuulimme tästä (korkokenkä) asiasta ensimmäistä kertaa eilen, viisi kuukautta tapahtuneen jälkeen, PwC :n tiedottaja kertoo.
– Pukukoodi, josta artikkelissa puhutaan, ei ole PwC:n politiikkaa, tiedottaja jatkaa.