Loppuuko Valko-Venäjän diktaattorin valtakausi ikinä? Vankilassa istuvaa oppositioehdokasta ei päästetä ehdolle presidentinvaaleihin

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko  valittiin viikonloppuna jatkokaudelle 80  prosentin äänisaaliilla.
MTV oy
Julkaistu 14.07.2020 21:07

MTV UUTISET – STT

Toinen oppositioehdokas hylättiin puuttuvien allekirjoitusten takia.

Valko-Venäjän keskusvaalikomissio ei anna oppositioehdokas Viktor Babarikon asettua ehdolle presidentinvaaleihin. Babarikoa oli ennalta pidetty vahvimpana haastajana presidentti Aleksandr Lukashenkolle, joka tavoittelee elokuun vaaleissa kuudetta kauttaan.

Entinen pankinjohtaja Babariko otettiin kiinni kesäkuussa, ja viranomaisten mukaan häntä epäillään talousrikoksista. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tunnustanut hänet mielipidevangiksi.

Komissio äänesti yksimielisesti Babarikon ehdokkuutta vastaan. Puheenjohtajan mukaan Babariko ei ollut tehnyt selkoa kaikista tuloistaan ja lisäksi hänen kampanjansa oli saanut tukea ulkomailta.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat nimittäneet Babarikoa Moskovan sätkynukeksi, koska hän johti Venäjän Gazprombankin valkovenäläistä tytäryhtiötä.

Keskusvaalikomissio hylkäsi myös toisen oppositioehdokkaan. Valeri Tsepkalon ehdokkuus hylättiin, koska hänellä ei komission mukaan ollut riittävästi allekirjoituksia tukijalistallaan. Nimiä vaaditaan 100 000.

Tohveleilla Lukashenkoa vastaan

Ehdolle päästettiin kuitenkin Svetlana Tihonovskaja, joka asettui ehdolle sen jälkeen, kun hänen aviomiehensä Sergei Tihonovski vangittiin. Videobloggaajana tunnettu Sergei Tihonovski pyrki aiemmin itse ehdokkaaksi ja nimitteli kampanjassaan Lukashenkoa "torakaksi". Hänen kannattajansa heiluttelevat mielenosoituksissa torakantappoaseena käytettyjä tohveleita.

Tihonovskia syytetään yleisen järjestyksen häiritsemisen lietsomisesta, ja hän saattaa saada vankeustuomion.

Valko-Venäjällä on ollut vaalien edellä laajoja mielenosoituksia itsevaltiaan ottein hallitsevaa Lukashenkoa vastaan.

Lukashenko ei ole suostunut siirtämään vaaleja eikä määräämään rajoitustoimia, vaikka yhdeksän miljoonan asukkaan maassa on todettu yli 65 000 koronatartuntaa. Se on lähes 7 000 tapausta miljoonaa asukasta kohti, kun Suomessa vastaava luku on reilut 1 300.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ei ole vuoden 1995 jälkeen tunnustanut yksiäkään Valko-Venäjän vaaleja vapaiksi ja rehellisiksi.

Tuoreimmat aiheesta

Valko-Venäjä