Lotta Harala avautui saamastaan dopingtuomiosta – kertoi kattavasti tapauksen taustat

1:05img
Video: Lotta Harala juoksi toiseksi Timanttiliigan Tukholman osakilpailussa viime elokuussa
Julkaistu 29.01.2021 16:48
Toimittajan kuva

Ilari Savonen

ilari.savonen@mtv.fi

@ilarisavonen

Aitajuoksija Lotta Haralan kolmen kuukauden mittainen dopingrikkomustoimintakielto tuli tänään perjantaina esille Suomen urheiluliiton ulostulon myötä. Harala avasi itse tapauksen taustoja Instagramin puolella.

UUTINEN: Aitajuoksija Lotta Haralalle dopingtuomio

Harala, 28, antoi Espoon GP-kisoissa 5. elokuuta näytteen, joka sisälsi piristeeksi luokiteltua 5-metyyliheksaani-2-amiinia (1,4-dimetyylipentyyliamiini).

Suomen urheilun eettinen keskuksen mukaan Harala sai tiedon kärystään jo 25. elokuuta. Juoksijan pyytämä b-näyte vahvisti käryn 15. syyskuuta.

Harala hyväksyi saamansa kilpailukiellon lokakuussa.

– Käytän kreatiinia (joka on yksi tutkituimmista ja yleisimmistä urheilijoiden käytettävistä lisäravinteista) ravintolisänä kuureittain lääkärini ja ravitsemusasiantuntijani kanssa tehdyn suunnitelman mukaisesti. Heinäkuun lopulla normaalisti käyttämäni Fastfinlandin kreatiini oli loppumaisillaan ja kreatiinikuuriani oli vielä viikko edessä. Niinpä tilasin uuden kreatiinipurkin, mutta se oli väliaikaisesti Fastin varastolta loppunut, joten päätin käyttää kreatiinikuurini viimeiset viisi päivää eri merkin kreatiinituotetta.

– 5.8. Espoo Motonet gp-osakilpailussa pääsin dopingtestiin, jonka seurauksena elimistöstäni löytyi jäämiä piristeestä (5-metyyliheksaani-2-amiini), joka on kilpailupäivänä kiellettyjen aineiden listalla. Alusta asti oli selvää, että kyseinen aine ei ollut vaikuttanut suoritukseeni eikä SUEK epäillyt missään vaiheessa minkäänlaista tahallisuutta. Kyseistä ainetta oli elimistössäni hyvin pieni määrä, onneksi, sillä suurissa määrin se voi olla ihmiselle vaarallista ja aiheuttaa jopa sydänpysähdyksiä.

– Tämän järkyttävän uutisen kuultuani aloin välittömästi selvittää, kuinka aine oli elimistööni joutunut. Ainoa tuote, jota en ollut vuosia säännöllisesti käyttänyt, oli tuo korvaava kreatiinivalmiste. Ennen sen käyttöön ottamista olin normaalin käytännön mukaisesti lukenut tuoteselosteen ja tarkistanut, ettei se sisällä kiellettyjä aineita. Tuote on tilattu Suomesta ja merkki on minulle hyvin tuttu ja nettisivut ovat turvallisen oloiset. Olin sattunut käyttämään kyseisen purkin sisältämää tuotetta keväällä päivänä, jolloin suoritin myös dopingtestin eikä ongelmia tuolloin tullut. Luotin siis tämän korvaavan tuotteen puhtauteen ja toimin huolellisesti ja tarkasti voitavani mukaan.

– Heti tämän jälkeen lähetin purkin kahteen eri laboratorioon ympäri Eurooppaa tutkittavaksi, joista toisessa purkkia ja sen sisältöä tutkittiin yli kahden kuukauden ajan.

– On selvää, mistä kielletty aine on elimistööni joutunut ja olin tehnyt kaikkeni sen selvittääkseni. Kuitenkin, urheilijalla on ankara vastuu ja näin ollen olen mennyt omaehtoiseen toimintakieltoon, Harala avaa.

Kolmen kuukauden mittainen toimintakielto päättyi jo tammikuun 12. päivä kuluvaa vuotta. 

– Toivon, ettei yksikään urheilija vastaisuudessa joutuisi kokemaan tätä painajaista, jonka olen läpikäynyt. Siksi painotan, käytäthän lisäravinteita vain tarkkaan harkitusti ja tarpeen niin vaatiessa. Tarkistathan äärimmäisellä huolellisuudella kaiken voitavasi tuotteen puhtaudesta. Enempää emme urheilijoina voi tehdä ja silti epäpuhtaudet lisäravinteissa ovat mahdollisia.

– Onneksi tämä kaikki on nyt osaltani takana, luotan hyvään tulevaan, Harala päättää.

Suomen antidopingasioiden lautakunta piti päätöksessään rikkomusta tahattomana. Päätöksen mukaan on todennäköistä, että Harala oli saanut kiellettyä ainetta käyttämästään ravintolisästä, jonka pakkauksessa tai tuoteselosteessa ainetta ei mainittu.

Harala oli kuitenkin lautakunnan mukaan ottanut suuria määriä ravintolisiä käyttäessään tietoisen riskin. Hänen tekemänsä tuottamus katsottiin kolmeportaisella tasolla lievimmän rikkomuksen luokkaan. Tästä seurasi kolmen kuukauden mittainen toimintakielto.

Haralan Espoossa juoksema aika (13,04) mitätöitiin.

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu