Löysitkö uuden maa- tai merikotkan pesän? Löytäjälle 100 euron palkkio – Metsähallitus antaa vinkit tunnistukseen

Lukija Veijo Toivoniemen ikuistama kuva maakotkasta.MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 14.03.2017 10:28

MTV UUTISET

Metsähallituksen luontopalvelut lupaa aiemmin rekisteröimättömän maakotkan tai merikotkan pesän löytäjälle 100 euron löytöpalkkion.

Virasto kertoo antamassaan tiedotteessa, että Metsähallitus kaipaa maastossa liikkujien apua pesien etsimisessä.

Aiemmin merkitsemättömän maakotkan pesän ilmoittajalle luvataan 100 euroa. Merikotkan pesän löytämisestä maksetaan sama palkkio, mikäli pesä sijaitsee Pohjois-Suomessa. Etelämpää löydetyistä pesistä palkkiota ei makseta, Metsähallitus kertoo.

Metsähallituksen tiedossa olevan pesän tunnistaa numeroidusta pesäkyltistä. Joissain harvoissa tapauksissa kyltti saattaa kuitenkin puuttua.

Metsähallitus kertoo tarkastavansa kaikki pesät ennen palkkion maksamista. Pesäilmoituksesta tulisi Metsähallituksen mukaan käydä ilmi löytäjän nimi ja yhteystiedot, pesän sijaintikunta ja paikannimi sekä mahdollisimman tarkka sijaintitieto, eli käytännössä pesän koordinaatit.

Pesistä pyydetään ilmoittamaan Metsähallituksen Lapin Luontopalvelujen ylitarkastaja Tuomo Ollilalle.

Mistä pesän tunnistaa?

Metsähallitus antaa tiedotteessaan vinkkejä pesien tunnistamiseen. 

Maakotkan pesän kerrotaan sijaitsevan tavallisesti puunrungon puolivälin yläpuolella. 

– Uusi pesä ei ole juuri haukan pesää isompi, mutta siinä on aina vahvempia oksia. Pesäoksat saattavat olla jopa useita senttejä paksuja, kun taas haukan pesässä ei juuri ole sormenvahvuutta paksumpia oksia, Metsähallitus kertoo tiedotteessaan.

Myös merikotka pesii Metsähallituksen mukaan tavallisesti puun latvukseen. Linnun pesä on rakennettu yleensä kuivista risuista, mutta joukossa voi olla myös tuoreita oksia. 

Sekä maakotka että merikotka voivat pesiä kerran valitsemassaan puussa useita vuosia. Pesäaineksista saattaa muodostua vähitellen satojen kilojen painoinen risurakennelma, Metsähallitus valistaa.

Viraston mukaan epäselvistäkin tapauksista kannattaa ilmoittaa, sillä joskus pesän varma tunnistus voi olla hankalaa, mikäli pesän omistaja ei satu olemaan paikalla.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa