Lue, mikä on totta ja tarua diabeteksesta

Tyypin 2 diabeetikoilla verensokeri on yleensä liian korkea, eikä välipaloja siksi tarvita.
Tyypin 2 diabeetikoilla verensokeri on yleensä liian korkea, eikä välipaloja siksi tarvita.
Julkaistu 21.03.2011 00:03(Päivitetty 02.11.2012 09:46)

Diabetes on suomalaisten kansansairaus, jota sairastaa jopa puoli miljoonaa suomalaista. Silti siihen liittyy monia uskomuksia ja luuloja, jotka voivat jopa estää diabeteksen tehokasta hoitoa ja sitä kautta lisätä riskiä sairastua vakaviin lisäsairauksiin kuten sydänkohtauksiin tai aivohalvauksiin.

Seuraavien väittämien avulla voit testata oman tietämyksesi diabeteksesta ja sen hoidosta.

Diabeetikko ei voi syödä sokeria

TARUA

Diabeetikko voi käyttää tavallisella sokerilla makeutettuja tuotteita. Runsas sokerin nauttiminen voi kuitenkin aiheuttaa verensokerin heittelyä, eikä se sovi kenenkään terveelliseen ruokavalioon. On myös hyvä muistaa, että sokerittomista tuotteista ei automaattisesti ole diabeetikolle hyötyä − esimerkiksi sokerittomat leivonnaiset voivat olla jopa rasvaisempia kuin tavalliset tuotteet.

Diabeetikoiden täytyy syödä koko ajan

TARUA

Tyypin 2 diabeetikoilla verensokeri on yleensä liian korkea, eikä välipaloja siksi tarvita. Päivän ruokamäärä on yleensä hyvä jakaa kolmelle pääaterialle, sillä säännöllinen ateriarytmi auttaa verensokerin hallinnassa, ruoan ja lääkityksen yhteensovittamisessa sekä painonhallinnassa. Liikunnan yhteydessä verensokeri voi joskus laskea liian alas, ja silloin pieni välipala voi olla tarpeen.

Kaikki diabeetikot ovat ylipainoisia

TARUA

Ylipaino lisää diabetekseen sairastumisen riskiä, mutta normaalipainoinen voi yhtä hyvin sairastua, mikäli hänen geeniperimässään on diabetesalttiutta.

Kaikki diabeteslääkkeet ovat pistettäviä

TARUA

Suurin osa tyypin 2 diabetesta sairastavista henkilöistä käyttää tablettimuotoisia lääkkeitä. Tablettilääkkeitä voidaan käyttää joko yksinään tai yhdessä toisten tablettilääkkeiden tai insuliinin kanssa. Sopiva lääkitys suunnitellaan aina yksilöllisesti.

Diabeteslääkkeet lihottavat

TARUA

Tietyt insuliinit aiheuttavat painonnousua. Tablettilääkkeillä ei ole tällaista sivuvaikutusta.

Diabeetikoiden täytyy jatkuvasti mitata verensokereita

TARUA

Diabeetikon on pyrittävä pitämään verensokeritaso mahdollisimman normaalina ympäri vuorokauden, sillä rajut verensokerin heilahtelut eivät ole hyvästä. Oman voinnin perusteella on vaikea arvioida verensokerin tasoa. Verensokerimittausten viikoittainen määrä riippuu sokeritasapainosta, hoidon tavoitteista ja hoitomuodosta. Yleensä ottaen tablettimuotoisia hoitoja käytettäessä verensokerimittauksia ei tarvita.

Kaikki tyypin 2 diabeetikot ovat iäkkäitä

TARUA

Ikä on riskitekijä. Suurin osa tyypin 2 diabeetikoista on yli 40-vuotiaita. Tauti yleistyy kuitenkin yhä nuorempien keskuudessa.

Diabetes heikentää elämänlaatua ja rajoittaa tekemistä

TARUA

Diabetes ei heikennä elämänlaatua, jos siihen saa hyvää ja oikeanlaista hoitoa. Ajoissa aloitetulla tehokkaalla ja räätälöidyllä hoidolla voidaan hidastaa sairauden etenemistä ja lisäsairauksien ilmaantumista.

Diabetes syntyy, kun syö liikaa sokeria

TARUA

Lääketieteellisissä tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa yhteyttä tyypin 2 diabetekseen sairastumisen ja aiemman sokerin kulutuksen välillä.

Sokerittomat tuotteet eivät nosta verensokeria

TARUA

Sokerittomat tuotteet eivät sisällä sokeria, mutta niissä voi olla muita verensokeria nostavia aineita. Esimerkiksi jauhot muuttuvat elimistössä sokeriksi.

Kuva: Colourbox.com

Tuoreimmat aiheesta

Studio55