Lukashenka myöntää BBC:lle: Joukkomme ovat voineet auttaa siirtolaisia rajan yli – "En ala edes selvittää koko asiaa"

3:55img
Saiko EU erävoiton rajakiistassa Valko-Venäjän kanssa? Asiantuntija vastaa
Julkaistu 19.11.2021 20:23
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka myöntää BBC:n haastattelussa, että maan joukot ovat voineet päästää siirtolaisia rajan yli Puolaan.

Diktaattori kuitenkin kiistää, että tuhannet, pääasiassa Lähi-Idästä kotoisin olevat siirtolaiset olisi tarkoituksella kutsuttu Valko-Venäjälle.

Lue myös: Valko-Venäjä tyhjensi siirtolaisten leirin rajanylityspaikalla – ihmiset viettivät yönsä logistiikkakeskuksessa, satoja irakilaisia lennätetty kotiin

Lukashenka toteaa BBC:lle, että valkovenäläiset ovat sydämellisiä slaaveja ja maan joukot tiesivät siirtolaiset halunneen Saksaan.

– Ehkäpä jotkut auttoivat heitä, en ala edes selvittää koko asiaa, Lukashenka toteaa.

"Ollakseni rehellinen..."

Länsimaat ovat syyttäneet Valko-Venäjää hybridioperaatiosta, jossa tuhansia ihmisiä houkutellaan Valko-Venäjälle ja lähetetään kohti EU:n rajaa.

– Kerroin EU:lle, etten aio pidättää siirtolaisia rajalla ja pitää heitä siellä. Jos he jatkavat tuloaan, en edelleenkään pysäytä heitä, sillä he eivät ole tulossa maahani vaan he ovat tulossa teille.

Aljaksandr Lukashenka väittää myös, ettei kutsunut siirtolaisia maahan.

– Ollakseni rehellinen, en halua heidän kulkevan Valko-Venäjän kautta.

Lukashenka on johtanut maataan vuodesta 1994 diktaattorin ottein. Hänen viimevuotinen uudelleenvalintansa nostatti laajaa raivoa valkovenäläisten keskuudessa, eikä esimerkiksi EU ole tunnustanut vaalien tulosta.

Oppositiojohtaja Svjatlana Tshianouskaja joutui pakenemaan maasta. Hänen esikuntansa on kritisoinut BBC:n mukaan Lukashenkan haastattelemista. Opposition mukaan haastattelu BBC:llä antaa diktaattorille mahdollisuuden esiintyä.

Valko-Venäjän rajavartijat tyhjensivät eilen tilapäisen siirtolaisleirin Puolan rajalla. Ihmisiä siirrettiin lähettyvillä olevaan varastoon.

BBC:n mukaan Valko-Venäjällä olisi edelleen arviolta 5000 siirtolaista, vaikka satoja on jo lennätetty takaisin Irakiin.

Lue taustaa: ”Täytyy sanoa, että EU onnistui” – Valko-Venäjän hybridioperaatio on ohi, uskoo asiantuntija

Tuoreimmat aiheesta

Valko-Venäjä