Kunnissa ei ole Kuntaliiton mukaan varauduttu toisen asteen oppilaitoksia koskeviin maskisuosituksiin. Kasvomaskeja suositellaan käytettäväksi lukioissa ja ammattikouluissa sekä korkeakouluissa koronaepidemian kiihtyessä. Epäselvyyttä on myös siitä, kuka maskit maksaa. Kuntaliitto perää viranomaisilta lisäohjeita oppilaitoksille.
Monille kunnille toisen asteen oppilaitoksia koskeva maskisuositus tuli yllätyksenä. Kunnat voivat antaa lukioille, ammatillisille oppilaitoksille ja yliopistoille maskin käyttösuosituksen, jos alueen koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa.
– Ei siihen ole voitu varautua. Tietysti keskusteluja on käyty, mutta oppilaitosten osalta ei ole aikaisemmin ollut näitä maskisuosituksia. Kyllä tässä varmaan ollaan hämillään ja odotellaan tarkempia ohjeita, joita kovasti tarvitaan, että tiedetään, mitä velvollisuuksia ja vastuita ja miten toimitaan, toteaa Suomen Kuntaliiton opetuksesta ja kulttuurista vastaava johtaja Terhi Päivärinta.
Jyväskylä otti suosituksen heti käyttöön
Jyväskylässä kaupunki antoi heti tänään kaksi viikkoa kestävän maskisuosituksen, joka koskee kaikkia julkisia tiloja ja tapahtumia. Maskin käyttöä suositellaan myös toisen asteen oppilaitoksissa.Toisen asteen koulutuksen järjestäjä pitää yleistä maskisuositusta haasteellisena oppilaitoksille.
– Oleellista olisi myös kohdentaa ohjeistusta tiettyihin tilanteisiin. Ei vaan massiivisesti ajatella, että kaikessa toiminnassa pitää koko ajan olla maskisuositus vaan jättää harkintavaltaa koulutuksen järjestäjälle. Ehkä enemmän kiinnittäisin huomiota siihen, miten ollaan vapaa-ajalla ja yleiseen valistukseen, pohtii Jyväskylän koulutuskuntayhtymä GRADIAn johtaja Vesa Saarikoski.
Lue lisää: Jyväskylä antoi laajan maskisuosituksen: Yli 15-vuotiaiden käytettävä maskia aina julkisissa sisätiloissa
Kuntaliiton mukaan koulutuksen järjestäjät tarvitsevat lisää ohjeistusta toisen asteen oppilaitosten maskisuosituksesta.
"Maksajasta ei ole valtakunnallista linjausta"
Oppilaitoksissa tarvittavien maskien määrä nousee suureksi, koska yksi maski päivässä oppilasta kohden ei riitä vaan niitä tarvitaan arviolta kolme tai neljä. Täyttä selvyyttä ei ole siitäkään, kuka maskit maksaa.
– Ei ole olemassa valtakunnallista linjausta, että kuka tällaisen tilanteen kustannukset maksaisi, huomauttaa Saarikoski.
Kuntaliiton mukaan maksajasta ei ole epäselvyyttä.
– Koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppimisympäristö on turvallinen. Koulutuksen järjestäjän tulee varautua siihen, että näitä maskeja on saatavilla. Koronaan liittyvät kulut maan hallitus on luvannut korvata täysimääräisesti kunnille ja katson, että koulutuksen järjestäjät kuuluvat tähän samaan kategoriaan, linjaa Kuntaliiton Päivärinta.