Luo itsellesi hyvän olon puutarha

Julkaistu 20.04.2004 15:39(Päivitetty 22.04.2004 15:13)

Kaunis ja tasapainoinen puutarha tuo omistajalleen mielihyvää. Puutarhuri Eija Klaucke antaa viherpeukalolle kesän parhaat vinkit.

kuva kirjasta: Pienessä puutarhassa

kuva: Eija Klaucke

Kiviä vähäeleisesti aasialaisen puutarhan tapaan vai englantilaisen puutarhan runsautta? Puutarhuri ja puutarhasuunnittelija sekä MTV3:n Pioni-ohjelmasta tuttu Eija Klaucke osoittaa uusimman kirjansa valokuvia ja nauraa hersyvän iloisesti. Istumme hänen työhuoneessaan ja katselemme porvoolaisten kattojen yli siniselle kevättaivaalle. Eijalla on takanaan työntäyteinen talvi ja edessä kiireinen kevät, mutta vannoutuneelle viherpeukalolle kevät merkitsee myös alkavaa upeaa aikaa. Kuukausia, joiden aikana kädet saa upotettua multaan.

Moni muukin odottaa sitä hetkeä, jolloin kukkapenkkeihin pääsee taas käsiksi. Puutarhanhoito kiinnostaa suomalaisia yhä kasvavassa määrin.

– Enää ei riitä, että pihalla on nurmikenttä ja grillitila. Nyt puutarha on sisätilojen jatke, johon ollaan myös valmiita panostamaan, Eija Klaucke sanoo. – Aiemmin omakotitalon rakentajilta jäi pihat laittamatta, kun rahat oli loppu, mutta nykyään pihaan osataan jo budjetoida. Piha halutaan tehdä kuntoon saman tien, koska tajutaan, että laittamaton piha alentaa asunnon arvoa.

kuva kirjasta Pienessä puutarhassa

kuva: Eija Klaucke

Eijan mukaan kysymys on myös siitä, että entistä tiiviimmin asuttaessa pihojen siisteys korostuu. Vanhoilla autonromuilla tai käytöstä poistetuilla kodinkoneilla pilattuja pihoja näkee enää haja-asutusalueilla. Nykyään puhutaankin jo puutarhan sisustamisesta. Uutta on myös se, että miehet ovat lisääntyvässä määrin osallistumassa puutarhanhoitoon. Piha on perheen yhteinen projekti.

Linjat kuntoon!

kuva kirjasta Pienessä puutarhassa

kuva: Eija Klaucke

Pihasuunnittelussa hyvä pohjatyö on tärkeintä. Jos pihan linjaukset eivät ole kunnossa, ei lopputuloksesta koskaan tule hyvää. Rajaamattoman pihan vaikutelma on sotkuinen, levoton ja epäselvä.

– Piha pitäisikin nähdä alueena, johon luodaan perusrakenne. Liian usein näkee pihoja, joihin kasveja on roiskittu miten sattuu sinne tänne. Hyvä pohjapiirros on yhtä tärkeä puutarhasuunnittelussa kuin sisustussuunnittelussakin. Kanttaukset ja selkeät linjat ovat kaiken a ja o!

Eijan mukaan linja sinänsä voi olla minkä muotoinen tahansa, kunhan se on selvä. Puutarhuri suosittaa kukkapenkkien rajaamista kestopuisella laudalla tai rajaussaksilla. Rajaukset vaativat siistimisestä noin kerran kuukaudessa, mutta tulos on vaivan arvoinen.

– Englantilaiset käyttävät linjaukseen myös muotoon leikattuja puksipuita, joiden avulla rajataan puutarhakäytäviä ja -polkuja. Eteläisimmässä Suomessa puksipuut saattavat lumikatteen alla hyvällä onnella talvehtia, mutta varminta on käyttää muotoiltujen aitojen rakentamiseen talvenkestäviä lajikkeita jos ei halua pettyä, Eija neuvoo.

Tilaa terassille

kuva kirjasta Pienessä puutarhassa

kuva: Eija Klaucke

Pihan eniten käytetty osa on useimmiten terassi. Eija kertoo suunnittelevansa niistä aina mahdollisimman suuria.

– Terassilla tehtäviä asioita on niin paljon, että suuri koko on usein perusteltu. Lasten on mukavampi kylpeä lämpimälle ja sileälle puulattialle asetetussa uima-altaassa, kuin epätasaisella alustalla. Terassilta likaa myös kulkeutuu sisään paljon vähemmän kuin nurmikolta tai soralta.

Eija sanoo, että hänelle 14 m2:n terassi on pienimmästä päästä. Aina kun tila vain suinkin antaa myöten, hän piirtää mielellään yli puolet suurempia oleskelutiloja.

– Ison tilan kolhoutta ei kannata pelätä, sillä kukkaruukuilla ja terassin reunoille suunnitelluilla istutuksilla ja erityyppisillä kaiteilla vaikutelmaa saa pehmennettyä. Terassin ei myöskään tarvitse aina olla suorakulmainen vaan muoto voi yhtä hyvin olla vaikkapa puolipyöreä.

Eija kehottaa puutarhanomistajaa etsimään sopivaa mietiskelypaikkaa ottamalla tuolin kainaloon ja kulkemalla sen kanssa ympäri pihaa, pysähtyen, katsellen, harkiten ja maistellen erilaisia näkökulmia. Neuvo sopii myös pihanomistajalle, joka kaipaa vaihtelua maisemiin.

– Toisesta suunnasta katsottuna oma piha näyttää aivan erilaiselta.

Kiviä, havuja ja solisevaa vettä

kuva kirjasta Pienessä puutarhassa

kuva: Eija Klaucke

Tänä kesänä pinnalla ovat etenkin kivet ja vesiaiheet. Koristekiviä on nykyään saatavilla useita eri värejä, ja niiden avulla on mahdollista luoda kauniita alueita, vaikkapa kivipuroja. Pyöreitä, isompia kiviä käytetään paitsi seinien reunustoilla myös vaikkapa puron tai vesiaiheen rakentamiseen.

– Kivillä voi leikkiä vapaasti, mutta valkoista väriä kehotan käyttämään maltilla, koska se on värinä niin hallitseva, Eija neuvoo. Hän opastaa myös, että paras tulos tulee, kun soran alle asettaa suodatinkankaan estämään rikkaruohojen kasvua ja kiviaineksen sekoittumista pohjamaahan.

Kivien läheisyyteen sopivat erilaiset havut. Ne eivät roskaa niin paljon kuin lehtensä pudottavat perennat tai pensaat.

– Suomessa talvi on pitkä, joten maisema on alaston ilman ikivihreitä, Eija muistuttaa. – Monet kartionmuotoiset lajikkeet antavat maisemalle myös ilmettä.

Jos Eija tekee pihasuunnitelmaa, hän piirtää mukaan mielellään myös jonkin vesiaiheen.

– Veden solina on rauhoittava elementti. Se tuo monenlaisia muistikuvia ja luo tunnelmaa. Vesiaiheen ei aina tarvitse olla suuri, pieniin pihoihin sopii terassin yhteyteen vaikka ruukussa pulputtava suihkulähde.

Vesiaiheen voi rakentaa itse käyttämällä apuna allasmuovia, mutta puutarhaliikkeistä saa myös valmiita paketteja. Altaan sijainti kannattaa miettiä tarkasti. Kovassa auringonpaisteessa veteen kehittyy nopeasti levää, joten altaalle otollisempi paikka on varjo. Levän kertymistä voi estää myös tuomalla altaaseen erilaisia vesikasveja, kuten vesiruttoa tai pikkulimaskaa. Englannissa opiskelleen ja työskennelleen Eijan mukaan vanha hyvä keino on upottaa ohrankorsipaaleja altaan pohjalle levänmuodostusta estämään.

Mielihyvän lähde

kuva kirjasta Pienessä puutarhassa

kuva: Eija Klaucke

Eija Klaucke uskoo puutarhan antavan hoitajalleen mielihyvää. Hän itse haluaa nauttia puutarhanhoidosta niin kokonaisvaltaisesti, että pyrkii olemaan ilman hanskoja aina, kun se vain on mahdollista.

– Mullan tunteminen käsissä antaa minulle hyvän olon.

Eija kertoo lukeneensa tutkimuksen, jossa pelkkä metsän kuva oli rauhoittanut tehtaassa työskenteleviä. Yhtä hyvin monelle viherpeukalolle jo ajatus siitä, että pääsee vaikkapa jakamaan täyteen kasvaneen perennapenkin, antaa hyvänolon tunteen.

– Suunnittelu antaa osan nautintoa ja loput se, että kädenjälki on nähtävissä heti. Kun elävä kasvi sitten vielä menestyy ja kasvaa, siitä seuraa lisää iloa vuosien myötä.

Hyvä puutarha on sellainen, jossa tekemistä riittää.

– En ole koskaan kuullut kenenkään sanovan, että kunpa puutarhani olisi jo valmis, mutta sen olen kuullut monesti, että kunpa puut ja pensaat kasvaisivat nopeammin, Eija nauraa.

Puutarha hyvinvoinnin lähteenä on aiheena lähellä Eijan sydäntä. Tulevaisuudessa hän haluaisi tutkia puutarhanhoidon merkitystä ihmiselle ja selvittää esimerkiksi sen, laskeeko puutarhanhoito vaikkapa verenpainetta.

– Puutarhanhoito on vanha menetelmä, jota on käytetty mielenterveysongelmaisten hoitoon jo vuosikymmenien ajan. Uskon, että puutarhan kauneus saa ihmisen voimaan paremmin.

Eija Klaucken vinkit viherpeukalolle:

– Älä sorru taimimyymälässä heräteostoksiin vain siksi, että jokin kasvi kukkii niin kauniisti ostohetkellä. Pysy suunnitelmassa.

– Lähekkäin tulisi valita yhteen sopivia värejä ja värisävyjä. Esimerkiksi jättipoimulehti ja tarhakurjenpolvi sopivat kauniisti yhteen, sillä vastavärit lila ja keltainen täydentävät toisiaan.

– Osta aina vähintään kolme kappaletta samaa lajia, mielellään enemmänkin, sillä yksittäiset kasvit näyttävät orvoilta ja hajanaisilta.

– Kasveja ei myöskään pitäisi istuttaa riviin tai jonoon, koska se luo keinotekoisen vaikutelman kukkapenkkiin.

– Kiinnitä pensaiden ja puiden valinnassa huomiota paitsi kasvien kokoon täysikasvuisina myös niiden kukinta-aikaan. Olisi hyvä jos kukkijoita riittää pitkin kesää.

– Pieneen pihaan kauniita valintoja ovat esimerkiksi tuomipihlaja ja pylväspihlaja.

– Suureen pihaan sopivat myös erilaiset omenapuut ja jalolehtipuut.

– Hyvä keino ahtaaseen paikkaan on kasvattaa kapeaksi näkösuojaksi köynnös säleikköön.

Teksti: Nina Pinjola

Kuvat: Tämän jutun kuvat ovat Eija Klaucken tuoreesta kirjasta Pienessä puutarhassa (Tammi 2004, 180 sivua).

>Pioni-puutarhaohjelman nettisivuille pääset tästä.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle