Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija vastustaa villisikojen tehostettua metsästystä. Hän uskoo, että sikarutto tulee Suomeen ihmisen tuomana, jos on tullakseen. Suomen sikayrittäjien toiminnanjohtaja on eri mieltä.
Villisian saa nykyään ampua kohdatessa eli villisian kaatamiseen ei tarvitse erikseen metsästyslupaa. Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro ihmettelee käytäntöä.
– Ymmärrän, että villisikaa tulee metsästää, mutta sitä on saanut aiemminkin metsästää aika vapaasti. Tällaiset tappolistat tuntuvat aika menneeltä maailmalta, hän toteaa Huomenta Suomi -ohjelmassa.
Metsästyksen tehostamista perustellaan sillä, että villisika on Suomessa vieraslaji, jonka pelätään levittävän afrikkalaista sikaruttoa tuotantosikoihin. Se aiheuttaisi suuria vahinkoja sikataloudelle.
Leviää jo Baltiassa
Suomalaisissa villisioissa ei ole vielä tavattu sikaruttoa, mutta se on levinnyt Baltiassa ja Virossa, ja kasvaneen villisikakannan myötä sen pelätään leviävän Suomeenkin.
– Jos sikarutto tulee Suomeen, se tulee sikatuotteiden mukana ja metsästäjän saappaissa, Lumiaro väittää.
– Villisikojen metsästys ei ole ratkaisu vaan pitäisi valistaa, että ne, jotka lähtevät villisikametsään Viroon ja metsästävät siellä, eivät toisi sitä saappaissaan Suomen metsiin.
Suomen sikayrittäjien toiminnanjohtaja Ari Berg myöntää, että Lumiaro on oikeassa siinä, että sikarutto voi levitä myös ihmisen ja lihatuotteiden kautta, jos lihaa päätyy tuotantosioille.
Berg kuitenkin uskoo metsästäjien olevan vastuullisia ja tietävän, mitä tekevät. Hän vakuuttaa, että sikarutto on levinnyt myös sikojen välityksellä.
– Tästä on tehty riskianalyyseja ja mitä Baltiassa on tapahtunut, joten kyllä villisika on ollut levittänä. Kaakkois-Suomessa kanta on kasvanut niin suureksi, että on aito riski, että sikarutto tulee villisikojen mukana.
Berg kertoo, että arvioiden mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 3500 villisikaa. Lumiaro pitää lukua liioiteltuna.
– Meillä Suomessa on sellaista, että aina tulee hysteria, kun jotain uutta tulee.