"Maamme alkoholikulttuuri on oksettava" – Koskettava kampanja saa suomalaiset avautumaan

A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminta tarkastelee alkoholinkäyttöä lapsen näkökulmasta. Toiminnan sivuilla jokainen voi jakaa anonyymisti mielipiteensä vastuullisesta juomisesta. Suomalaisten mielipiteet varmentavat karun totuuden: "suomalainen alkoholikulttuuri on oksettava."

"En voisi ikinä olla lapseni edessä humalassa. Tiedän, kuinka pelottavalta se voi lapsesta tuntua. Suomalainen alkoholikulttuuri on oksettava." heroes

"Molemmat vanhempani ovat alkoholisteja. Nyt kahden pienen lapsen äitinä olen päättänyt omalta osaltani katkaista sukupolvien ketjun ja olla alkoholisoitumatta. Yksi veljistäni päätyi itsemurhaan pitkälti hirveän lapsuusympäristön runtelemana. Mielestäni humalassa oleva vanhempi on aina pelottava, ahdistava ja epäluotettava. Joskus juon lasin viiniä ruuan kanssa lasten läsnäollessa, mutta humalassa en ole koskaan. Piste." Lasten puolesta – nyt ja aina <3

"Eihän tätä kestä selvänä" tulee kuultua usein aikuisten suusta... Lapset joutuvat aina kestämään aikuisten humalaa selvinpäin. Suosittelen asettumista lapsen kenkiin ennen seuraavaa kosteaa iltaa lapsen ollessa mukana. Ei humalaan asti lasten kanssa." isi

Muun muassa nämä mielipiteet alkoholin käytöstä lasten läsnäollessa on jaettu uusilla A-klinikkasäätiön Lapsinen lapsuus -toiminnan sivuilla Lasinen lapsuus -toiminta tarkastelee aikuisten alkoholinkäyttöä lapsen näkökulmasta.

– Jokainen lapsen seurassa alkoholia käyttävä aikuinen antaa käyttäytymisellään paitsi mallin lapselle, myös vaikuttaa siihen, kokeeko lapsi oman kotinsa turvalliseksi. Toivon, että jokainen vanhempi ottaa lapsen näkökulman huomioon omassa alkoholikäyttäytymisessään, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko.

Alkoholi ei kuulu kotiin

Vuonna 2011 teetetyn tutkimuksen mukaan humalajuominen ei 12–18-vuotiaiden nuorten mielestä kuulu kotiin: vanhemmat ovat heidän mielestään mukavimmillaan selvin päin.

– Yksi yleisimmistä huostaanoton syistä on yhä vanhempien alkoholi- ja muut päihdeongelmat, kertoo A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus -toiminnan projektikoordinaattori Janne Takala.

Lasinen lapsuus haluaa muistuttaa, että vieläkään ei yleisesti ymmärretä, kuinka paljon kodin alkoholinkäyttö heijastuu lasten tunne-elämään ja siihen, miten luottavaisesti lapsi suhtautuu tulevaisuuteen. Liian usein ajatellaan, että vain aikuiselle päivittäiseksi ongelmaksi muodostunut juominen on lapselle haitaksi. Joka neljännelle suomalaislapselle aiheutuu kuitenkin haittoja kodin alkoholinkäytöstä.

Lasinen lapsuus -sivuilla saa kertoa nimimerkin turvin ajatuksensa vanhempien vastuullisesta alkoholinkäytöstä. Myös muiden jättämät mielipiteet ovat luettavissa. Kooste kansalaisten näkemyksistä julkaistaan netissä pikkujoulukauden evästykseksi.

Herätys, vanhemmat!

Lasisen lapsuuden juuri julkaistu Hirviöt-filmi pysäyttää ja herättelee vanhempia. Filmin avulla halutaan kiinnittää myös niiden vanhempien huomio, jotka eivät koe alkoholia ongelmana omassa perheessään.

– Lapset ovat hyvin tarkkasilmäisiä. Vanhemmat eivät aina ymmärrä, että viattomalta tuntuva viikonloppujuominen voi olla lapsen mielestä pelottavaa, mikäli humalan myötä vanhemman turvallinen persoona muuttuu, arvioi Takala.


AVA

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat