Maastohiihtotähdet vaativat FIS:ltä antidopingtekoja – "Saavatko norjalaiset erityiskohtelua?"

17.51832240
Kikkan Randall (vas.) johtaa maastohiihtäjien dopinginvastaista rintamaa. Vieressä norjalaistähti Marit Björgen.
Julkaistu 21.02.2017 09:28
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Yli sata maastohiihtäjää on allekirjoittanut Kansainväliselle hiihtoliitolle FIS:lle ja Kansainväliselle olympiakomitealle KOK:lle lähetetyn vaatimuskirjeen dopingin täydellisestä kitkemisestä maastohiihdossa, uutisoi Expressen.

Maastohiihdossa on nähty lähiaikoina useita korkean profiilin dopingkäryjä ja -epäilyjä. Norjalainen Martin Johnsrud Sundby sai kesällä kahden kuukauden kilpailukiellon liiallisesta astmalääkkeen käytöstä. Therese Johaugin käry anabolisesta steroidista toi 13 kuukauden pannan, minkä lisäksi kuutta venäläistähteä epäillään kielletyistä keinoista McLarenin dopingraportin pohjalta. 

Yhdysvaltalaisen Kikkan Randallin johtama maastohiihtäjien joukko haluaa nyt stopin lajin dopingongelmille. FIS:lle ja KOK:lle lähetetyn kirjeen on allekirjoittanut yli sata hiihtäjää, esimerkiksi ruotsalaistähdet Charlotte Kalla, Stina Nilsson ja Emil Jönsson.

– Viime vuosina on saatu useita isoja dopinguutisia ja me hiihtäjät olemme tästä turhautuneita. Haluamme avoimempaa keskustelua: kuinka voimme estää nämä ongelmat tulevaisuudessa? Kuinka teemme systeemistä vahvemman? Randall kommentoi Expressenille.

– Haluamme, että FIS tekee kaikkensa sen eteen, että puhtaiden urheilijoiden ei tarvitse kilpailla huijareita vastaan. Ja haluamme heidän olevan ankarampia. Haluamme, että he tekevät kantansa selväksi, varsinkin näissä tuoreissa tapauksissa.

Sundbyn tapaus kiristää

Randall ottaa esille varsinkin Sundbyn tapauksen, jonka FIS oli valmis lakaisemaan syrjään, mutta Sundby sai lopulta rangaistuksen urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa CAS:ssa. 

– Siinä liikuttiin harmaalla alueella. Rangaistus tuli voimaan kesällä ja saimme kuulla tapauksesta todella myöhään. Se nosti esiin kysymyksen: saavatko norjalaiset erityiskohtelua? Randall toteaa.

– Tämä nostaa pakosti kysymysmerkkejä. Emmekä voi sallia tilanteita, joista hiihtäjät voivat ajatella selviävänsä ilman rangaistuksia.

Tapaaminen keskiviikkona Lahdessa

FIS on järjestänyt hiihtäjien adressin jäljiltä tapaamisen MM-maisemiin Lahteen keskiviikoksi. Paikalla on myös FIS:n puheenjohtaja Gian-Franco Kasper.

– Toivottavasti joka maasta tulee paikalle hiihtäjä, mieluusti sekä nais- että mieshiihtäjä. Kasperin läsnäolo on erittäin tärkeä asia. Haluamme selvittää hänen kanssaan asioita, sillä hän on sanonut mediassa muutamia juttuja, jotka eivät ole erityisen positiivisia. 

Randall viittaa Kasperin New York Timesille antamaan kommenttiin siitä, että "teeskentely siitä, että urheilu olisi puhdasta, pitäisi lopettaa".

– Monet hiihtäjät suuttuvat, kun oman lajin johdolta tulee tuollaisia kommentteja.

Varsinkin sprinttiin panostava Randall uskoo, että hiihto on nykyään puhtaampaan kuin aiemmin, mutta epäilyksiäkin on edelleen. 

– On selvää, että asioita tapahtuu edelleen. Katsokaa vain McLarenin raporttia. Jotkut yrittävät aina huijata. Mutta lajina olemme menossa oikeaan suuntaan, Randall summaa.

Lahden MM-kisojen ensimmäinen kisapäivä on torstaina.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto