Macao siirtyi Kiinalle

Kiinan pääkaupungin keskusaukio Tiananmen sykki värivalojen ja lohikäärmetanssien loisteessa Macaon siirtyessä Kiinalle maanantain vastaisena yönä, Suomen aikaa kello 18. Juhlat huipentuivat mahtipontiseen ilotulitukseen.

Valta vaihtui Macaossa

Kahden vuoden takaista Hongkongin luovutuksen kaltaista suurta kansanjuhlaa ei silti nähty, vaikka ihmiset heiluttelivat Macaon ja Kiinan pienoislippuja siellä täällä. Yleistä riemua hillitsi jäätävän kylmä tuuli, joka sai jopa paljaspäiset kiinalaiset valittamaan koleutta. 12 miljoonan asukkaan Beijing on tasainen kuin pannukakku, ja puhurinen tuuli moninkertaisti viiden asteen pakkasen vaikutuksen.

Väki istuikin kotona hiilikamiinojen ääressä seuraten tapahtumia televisiosta, varsinkin kun illalla juhla-aukiolle pääsyä rajoitettiin. Television täyttivät erikoislähetykset Macaosta. Värikkäiden joukkoesiintymisten ohella tv:ssä kaikui tämän tästävanhaan runoon perustuva laulu Macaon palautuksesta hellyttävien lapsikuorojen tulkitsemana. Maailman suurimman kaupukiaukion Tiananmenin juhlaseremonioihin oli kutsuttu 30 000 vieraan tarkkaan valikoitu kerma lähinnä poliittisista piireistä. Tavallinen kansa sai aistia humua satojen metrien päästä aukiolta.

Tiananmenia koristiva juhlavalaistus ja punaiset jättimäiset kirjainmerkit, joissa todetaan Macaon palautus. Suosituin paikka valokuvausta varten oli keskusaukion itälaidan suuri digitaalinen kello, joka laski minuutteja ja sekunteja palautushetkelle. Taulu on tikittänyt paikallaan toukokuusta 1998 lähtien.

Macaon palautusta pidettiin Beijingissä luonnollisena, mutta läheskään kaikki eivät olleet selvillä tapahtumista. Palatsimuseona tunnetun Kielletyn kaupungin kupeessa pikkukujan ravintolassa topakka emäntä evästi meluisaa miesseuruetta, joka ei ollut asiasta kuullutkaan.

-Palautus on hyvä asia Kiinalle, ravintolaemäntä sanoi. Eniten ravintolaseuruetta ilahdutti tieto siitä, että luovutuksen kunniaksi maanantai on Kiinassa yleinen vapaapäivä. Sichuanin maakunnasta kotoisin oleva Zhang arvioi, että seuraavaksi kiinalaisten katseet suuntautuvat Taiwaniin.

-Hongkongin ja Macaon palautukset ovat tärkeitä Kiinan taloudelle. Kaikki odottavat, että seuraavana on vuorossa Taiwanin palautus, Zhang sanoi. Kuin tulevaa enteillen Beijingin televisio esitti sunnuntai-iltana 41-osaisesta saippuaoopperasta jakson nimeltään "Keisari Jiaqing vierailee Taiwanissa".
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat