Macron: Ehdotin Putinille "konkreettisia turvallisuustakuita" – Biden uhkasi Nord Stream 2:n hyllyttämisellä

Biden ja Saksan liittokansleri Scholz tapasivat Washingtonissa maanantaina. Ranskan ja Venäjän presidentit keskustelivat Moskovassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että useat Ranskan presidentti Emmanuel Macronin esittämistä ehdotuksista voisivat muodostaa perustan Ukrainan kriisin liennyttämiseksi.

Macron kertoo ehdottaneensa "konkreettisia turvallisuustakuita" Putinille. Macronin mukaan ehdotuksiin sisältyy muun muassa molempien osapuolten sitoumus pidättäytyä uusista sotilaallisista toimista, uuden strategisen dialogin aloittaminen sekä Ukrainan rauhanprosessin elvyttäminen.

Macronin mukaan Putin vakuutti haluavansa ylläpitää vakautta ja Ukrainan alueellista koskemattomuutta.

Presidentit tapasivat maanantaina Moskovassa. He kommentoivat asiaa yli viisi tuntia kestäneiden keskustelujen jälkeen.

Macron oli ensimmäinen länsimaiden johtajista, joka on tavannut Putinin Ukrainan tilanteen kiristyttyä viime vuoden lopulla.

Macronin matka jatkuu tiistaina Ukrainaan presidentti Volodymyr Zelenskyin vieraaksi.

Scholz ei ottanut suoraa kantaa kaasuputken hyllytyksestä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi myöhään maanantaina Suomen aikaa varmistavansa, että Nord Stream 2 -kaasuputki hyllytetään, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

– Jos Venäjä hyökkää (Ukrainaan), tarkoittaen, että jos tankit tai joukot ylittävät taas rajan Ukrainaan, silloin Nord Stream 2:ta ei enää olisi. Lupaan sen. Me lopettaisimme sen, Biden sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa.

Scholz sen sijaan ei suostunut toimittajien kysymyksistä huolimatta suoraan kertomaan, olisiko Saksa valmis hyllyttämään ison Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeensa. Kaasuputken on määrä tuoda venäläisen Gazpromin maakaasua Itämeren ali Saksaan.

– Jos Venäjä hyökkää, se käy sille hyvin kalliiksi, Scholz tyytyi sanomaan toimittajille lisäten, että Saksa ja Yhdysvallat toimivat "täydessä yhteisymmärryksessä" kriisin ratkaisemiseksi.

Biden ja Scholz tapasivat Washingtonissa myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa. Scholz vieraili Valkoisessa talossa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänet valittiin joulukuussa Saksan uudeksi liittokansleriksi.

Biden: Lupaan, pystyn tekemään sen

Bidenilta puolestaan kysyttiin tiedotustilaisuudessa, kuinka pystyisi varmistamaan, että putkihanke tarvittaessa jäädytettäisiin.

– Lupaan, pystyn tekemään sen, Biden vakuutti.

Saksa on kieltäytynyt lähettämästä Ukrainaan aseita. Sen panos johtavana eurooppalaisena talousmahtina on kuitenkin keskeinen Venäjään kohdistettavien mahdollisten pakotteiden suunnittelussa.

Yksi keskeisistä pakotteista koskisi Venäjältä Saksaan kulkevaa Nord Stream 2 kaasuputkea, joka on valmis, mutta jota ei vielä ole otettu käyttöön.

Yhdysvallat on jo vuosia kehottanut Saksaa hylkäämään kaasuputkihankkeen, mutta Saksa on pitänyt päänsä, ja jatkanut kymmenen miljardin euron hanketta.

Yhdysvaltojen mukaan putki vain lisää Euroopan riippuvuutta Venäjän toimituksista ja antaa Venäjälle keinon painostaa Saksaa.

– Saksa on täysin luotettava – täysin, perin pohjin luotettava. Minulla ei ole mitään epäilystä Saksasta, Biden vakuutti maanantaina.

Putin: Venäjä vastaa pian

Putin kertoi Macronin tapaamisen jälkeen Venäjän tekevän parhaansa löytääkseen kompromisseja Ukrainan tilanteen synnyttämän lännen ja Venäjän välisen kriisin ratkaisemiseksi. Putin kielsi jälleen Venäjän roolin tilanteen kiristymisessä ja korosti Naton leviämispyrkimysten ja Ukrainan johdon roolia konfliktin jatkumisessa.

Nato ja Yhdysvallat sivuuttivat Putinin mukaan Venäjän vaatimukset turvatakuista. Putin kertoikin aikovansa vaatia tahoilta tiukkoja sitoumuksia.

– En usko dialogimme olevan ohi, hän sanoi.

Putinin mukaan Venäjä vastaa pian Naton ja Yhdysvaltojen turvatakuuvastauksiin.

Venäjä pyysi joulukuussa kirjallisia vastauksia niin sanottuihin turvallisuusvaatimuksiin sekä Yhdysvalloilta että Natolta. Yksi keskeisin vaatimus oli takuu siitä, että Natoon ei liittyisi uusia maita Itä-Euroopassa, Ukraina mukaan lukien.

Yhdysvallat ja Nato antoivat kirjalliset vastauksensa tammikuussa. Kumpikaan ei antanut lupauksia Naton leviämisen pysähtymisestä.

Lue myös:

    Uusimmat