Maija Isolan mestarillinen muotokieli

Punainen unikko
Punainen unikkoMarimekko
Julkaistu 31.05.2005 12:47(Päivitetty 31.05.2005 12:54)

Maija Isolan (1927-2001) suunnittelemat suuret, graafiset kukat, unikot, ovat kuuluneet kotiemme sisustusilmeeseen jo 1960-luvulta saakka. Unikoiden lisäksi tuottelias Isola suunnitteli neljän vuosikymmenen ajan Marimekolle yli 500 painokangasta, joiden ohella hän teki toisen elämäntyönsä kuvataiteilijana.

Maija Isola

Maija Isola

Yksi suomalaisen sisutuksen värikartan ja muotokielen muokkaajista, vuonna 1927 syntynyt Maija Isola valmistui tekstiilitaiteilijaksi 1949 ja siirtyi työskentelemään saman tien Marimekkoon. 22-vuotiaana aloittanut Isola oli yksi merkittävimmistä Marimekon painokangastuotannon uudistajista. Hänen tuotantonsa käsittää laajan kirjon kuoseja, joissa vaihtelevat ankara geometrisuus, romanttinen koristeellisuus, abstraktius ja figuratiivisuus. Isolan vuonna 1956 suunnittelema graafisiin malleihin pohjautuva Kivet -kuosi on monien muiden Isolan kankaiden ohella yhä edelleen tuotannossa.

Kivet tuoli

Kivet tuoli

Designmuseon Maija Isola – Elämä, taide ja Marimekko näyttelyssä on esillä Isolan suunnittelemia kankaita aina 1940-luvun Printexille tehdyistä kankaista Isolan uran loppuvuosiin. Kaiken kaikkiaan Isola suunnitteli Marimekolle 38 vuoden ajan. Omaehtoinen suunnittelija etsi työhönsä virikkeitä monelta eri suunnalta kuten kansantaiteesta ja modernista taiteesta sekä luonnosta ja ulkomaanmatkoilta. Näyttelyn kunniaksi useita Isolan suunnittelemia kankaita on otettu uudelleen tuotantoon. Kevään kangaskokoelmasta löytyvät esimerkiksi Ibir, Keisarin kruunu ja Ovia.

Keisarin kruunu ovia

Keisarin kruunu ovia

1950-luvun viimeisten vuosien Luonto-sarjan jälkeen Isola alkoi suunnitella 1960-luvulla Ornamentti-sarjaa, jonka kankaat tekivät Isolasta tunnetun suunnittelijan. Graafisessa Ornamentti-sarjassa on vaikutteita itäeurooppalaisesta kansanperinteestä, käsitöistä ja koristekuvioista. Isola käytti Ornamentti-sarjan kankaissa runsasta värimaailmaa kuten sarjaan kuuluvassa Sarafan-kankaassa.

Sarafan

Sarafan

Geometrisen Arkkitehti-sarjan kuosit kuten Unikko, Kaivo, Lokki ja Maalaisruusu olivat jo 1960-luvulla suosittuja. Hiukan aiemmin, Isolan hyvin tuottoisina vuosina, 1961 - 62 syntynyt Joonas-sarja puolestaan pohjautui suuriin kuvioihin, jotka oli tehty vapain siveltimen vedoin.

Joonas

Joonas

Kaikkien tuntema Unikko-kuosi on kokenut viime vuosina todellisen uudelleentulemisen. Isola viehtyi matkoillaan unikkopeltoihin, joiden aaltoilua hän katseli junan ikkunasta matkoillaan Keski-Euroopassa. Suosittu Unikko on sisustuskankaiden lisäksi levittäytynyt useisiin käyttöesineisiin kuten luottokortteihin, hiirimattoihin, meikkipusseihin ja mukeihin.

Unikko muki

Unikko muki

Isolan tytär Kristiina Isola, toimi vuodesta 1962 äitinsä henkilökohtaisena apulaisena. Äiti ja tytär tekivät vuodesta 1979 lähtien töitä suunnitteluparina, jolloin sekä Maija että Kristiina Isolan nimi kirjoitettiin kankaaseen. Kaiken kaikkiaan Maija Isola suunnitteli uransa aikana Marimekolla yli 500 painokangasmallia. Hänen 1950- ja 1960-lukujen vahvat ja värikkäät kangasmallit jäivät lähtemättömästi suomalaisten kotien sisustukseen ja ne ovat yhä 2000-luvulla suosittuja kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Tämän kesän mallistosta löytyy Isolan myöhemmästä tuotannosta, 1970-luvulla suunnittelema Tori-kuosi, jossa suuret, värikkäät hedelmät seikkailevat tumman sinisellä pohjalla.

Tori esiliina

Tori esiliina

Kankaiden lisäksi Designmuseon näyttelyssä on esillä Isolan maalaustaidetta. Painokangassuunnittelijan lisäksi Isola oli myös vapaa kuvataiteilija, jonka maalaukset ja sisustustaide käyvät keskenään vuoropuhelua. Muodin lisäksi Isolan maalauksissa näkyy vaikutteita popkulttuurista sekä hänen lukuisista ulkomaanmatkoistaan.

Maija Isolan suunnittelemia näyttelykankaita katsellessa tulee turvallinen ja nostalginen olo. Muistot kuljettavat lapsuuteen, kerrostalon keittiöön, jonka ikkunoissa roikkuu Isolan Arkkitehti sarjaan kuuluvan Kaivon renkaat. Keittiön värit ovat 1970-luvun tyyliin retrosti sekaisin ja rinnakkain. On punaista, ruskeaa ja oranssia, juuri niitä samoja värejä, joita löytyy hiukan punertuneista ja käpristyneistä valokuvista.

Kaivo

Kaivo

Teksti: Niina Miettinen / Mediafocus

Kuvat: Marimekko, Designmuseo, Maija Isolan kuva: Matti Saanio.

Aiheesta lisää:

Maija Isola – Elämä, taide, Marimekko näyttely 4.9. saakka Desingmuseossa,

Korkeavuorenkatu 23. Ma-su 11-18.

Maija Isola –elämä, taide, Marimekko. Designmuseo.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle