Sisäilmasta sairastuneet eivät välttämättä edelleenkään saa asiantuntevaa hoitoa. Jo vuosia sitten sairastuneella Maija-Leena Kasurisella kävi tuuri.
Maija-Leena Kasurinen sairastui huonon sisäilman takia 1990-luvulla. Hänen työpaikallaan koulussa oli hometta.
– Minulla oli toistuvia keuhkoputkentulehduksia, poskiontelontulehduksia, päänsärkyjä ja väsymystä. Vähitellen siitä sitten diagnosoitiin astma, Kasurinen kertoi lähetyksessä.
Kasurinen oli siitä onnekas, että hänen työterveyslääkärinsä otti oireet tosissaan.
– Näin pitäisi aina tehdä – uskoa ihmistä.
– Mutta kesti kymmenen vuotta ennen kuin uskottiin, että se (oireiden aiheuttaja) oli työpaikka. Sitä yritettiin korjata, mutta työterveyslääkäri ohjasi minut vaihtamaan koulua, ja se oli hyvä ratkaisu. En varmaan pystyisi enää käymään töissä, jos olisin jäänyt sinne pidemmäksi aikaa – se rakennushan purettiin sitten.
Ratkaisuja Sisäilmasairaille! -projektin suunnittelija Minna Pitkäniemi Homepakolaiset ry:stä sanoi, että sisäilmasta oireilevien ongelmille etsitään edelleen joskus selitystä psyyken puolelta.
– Valitettavasti (sisäilmasairauden oireita) ei tunnisteta. Sitä tietoa ei varmaan ole vielä riittävästi. On kyllä myös lääkäreitä, jotka tunnistavat ja osaavat yhdistää oireet sairastuttavaan asuntoon tai työpaikkaan, mutta valitettavasti hyvin usein lääkärille meno ei tuota sitä toivottavaa tulosta, Pitkäniemi sanoi.