Työttömyyskassojen maksamien ansiopäivärahojen määrä on laskenut maaliskuun jälkeen joka kuukausi suhteessa edelliseen kuuhun, Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö kertoo.
Kesäkuussa ansiopäivärahaa maksettiin vähemmän kuin kertaakaan viime vuoden huhtikuun jälkeen.
Myös ansiopäivärahan hakemusmäärät ovat laskussa. Alkavia työttömyys- ja lomautusjaksoja koskevien hakemusten määrä alitti kesäkuussa jo kriisiä edeltävän tason.
Ansiopäivärahaa on maksettu tänä vuonna kesäkuuhun mennessä 1,4 miljardia euroa, mikä on 14 prosenttia enemmän kuin alkuvuoden 2020 aikana ja 61 prosenttia enemmän kuin vuoden 2019 alkupuoliskolla.
Maksettujen ansiopäivärahojen määrä on kuitenkin laskenut viime kuukausina. Kesäkuun ansiopäivärahakulut olivat lähes neljänneksen maaliskuun kuluja pienemmät.
Ansiopäivärahan saajien määrä on laskenut kesäkuuhun mennessä maaliskuusta noin viidenneksellä ja viime kesäkuusta noin neljänneksellä.
Ansiopäivärahaa lomautuksen ajalta saavien määrä oli kesäkuussa 39 prosenttia pienempi kuin maaliskuussa ja 70 prosenttia pienempi kuin viime vuoden kesäkuussa.
Alkavia työttömyys- tai lomautusjaksoja koskevia hakemuksia saapui touko- ja kesäkuussa vähemmän, kuin koronakriisiä edeltävänä vuonna 2019.
Viime vuoden kevääseen verrattuna uusien hakemusten määrä laski huhti-kesäkuussa 82 prosenttia.
Ansiopäivärahahakemusten määrä yhteensä laski huhti-kesäkuussa 37 prosenttia viime vuoden kevääseen nähden.
Vuorottelukorvausten ja liikkumisavustusten määrä kasvussa
Maksettujen vuorottelukorvausten määrä on ollut alhaisella tasolla sitten viime vuoden syksyn. Keväällä maksettujen korvausten määrä on kuitenkin hiljalleen noussut.
Pitkiä työmatkoja varten maksettavan liikkuvuusavustuksen käyttö on kasvanut 151 prosenttia viime vuoden kesäkuusta.
Avustus on ollut käytössä vuoden 2017 alusta alkaen ja sitä voi saada, jos ottaa työttömänä vastaan työn kaukana omasta asuinpaikasta.
Liikkuvuusavustuksen ehtoja on kevennetty tänä ja viime vuonna osana työttömyysturvan väliaikaisia lakimuutoksia.