Joka kymmenes hiihtäjä on arvion mukaan kokenut laturaivoa. Valtaosiltaan laturaivo on laduilla huutelua, mutta tönimistä ja sauvoilla tökkimistäkin on ollut, kertoo laturaivosta ilmoituksia työkseen lukeva Tukesin ylitarkastaja Jaakko Leinonen. Huvittavia tilanteita ladulla on sattunut erityisesti turisteille.
Laturaivo on ilmoitusten perusteella pääasiallisesti verbaalista huutelua, mutta sitten on yksittäisiä tapauksia, joissa tilanne on yltynyt tönimiseksi tai huiteluksi.
– Monesti koirat ovat aiheuttaneet harmia tai yksittäinen kävelijä, joka vaikkapa ylittää ladun. Toisinaan joku hiihtää liian hitaasti edessä tai ohittaa liian kovaa. Onneksi raivo on vielä suhteellisen hallittua ja pientä, arvioi Leinonen.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes saa ilmoituksia maastossa liikkuvilta, jotka jostakin syystä ovat kokeneet olonsa turvattomiksi. Laturaivon kohteeksi joutuminen on hyvä syy monelle tehdä ilmoitus.
– Me tietenkin toivomme, että raivoa ei syntyisi, vaan ne tilanteet siellä ladulla otettaisiin rauhallisesti muita kunnioittaen.
Oma navigaattori ohjannut harhaan
Toisinaan tilanteet ovat olleet hauskojakin, eikä varsinaista laturaivoa ole syntynyt, ihmetystä kylläkin. Tasan vuosi sitten Rovaniemellä Santavaaran laavulle kulkevalla ladulla hiihtäjät olivat kummastelleet Ford Focus -merkkisen perheauton ilmestymistä ladulle.
– Siinä malesialainen perhe ajeli hiihtolatua pitkin 3,5 kilometriä laavulle, kunnes juuttuivat lumeen ylämäessä. Heillä oli ollut käytössään oma navigaattori, joka oli ohjannut heidät autotien sijasta ladulle.
Leinonen kertoo, että malesialaisen perheen lisäksi hiihtäjät olivat ottaneet tilanteen huumorilla.
– Kukaan ei raivonnut, vaan kaikilla oli naurussa pitelemistä. Haettiin perhe sitten sieltä tampparilla pois, Leinonen kuvaa.
Jopa kymmenkunta tapausta viime vuonna
Viime vuonna vastaavanlaisia hiihtoladuille eksyneitä turistiautoja oli Leinosen arvion mukaan Rovaniemen alueella kymmenkunta. Tänä vuonna tapauksia ei ole ollut.
– Olemme autoja vuokraaville yrityksille kertoneet, että he opastavat turisteja paremmin. Oma navigaattori ei välttämättä toimi täällä.
Viime vuonna muutamia turisteja oli esimerkiksi eksynyt metsäteille, joissa ei ole talvikunnossapitoa.
– Turistit lähtevät sinne katselemaan ravontulia navigaattorinsa opastamina ja sitten huomaavatkin auton jumiutuneen lumeen.