Siirtolaisten Välimerellä kaappaama alus on saapunut Maltalle.
Maan laivasto ilmoitti aamulla ottaneensa siirtolaisten kaappaaman turkkilaisen Elhiblu I -öljytankkerin haltuunsa alle 60 kilometrin etäisyydeltä Maltan rannikosta. Hallinnan ottanut erikoisyksikkö saattoi aluksen Maltalle.
Alus saapui Vallettan satamaan noin kello 8.30 paikallista aikaa. Maan asevoimat kertoivat luovuttavansa 52-metrisen tankkerin poliisin haltuun tutkintaa varten.
Italian sisäministeri Matteo Salvini kertoi eilen siirtolaisten kaapanneen heidät pelastaneen aluksen Libyan edustalla. Alus poimi siirtolaiset kyytiinsä tiistai-iltana ja suuntasi sen jälkeen takaisin kohti Libyan pääkaupunkia Tripolia. Salvinin mukaan alus käänsi ennen satamaan saapumista yllättäen kurssiaan ja lähti kohti Eurooppaa.
Oikeistoministeri syytti siirtolaisia merirosvoiksi
Laitaoikeistolainen Salvini syytti keskiviikkona siirtolaisia merirosvoiksi ja vakuutti, että heitä ei olisi päästetty rantautumaan Italiaan.
Elhiblu I poimi tiistaina kyytiinsä 108 siirtolaista, joiden joukossa oli naisia ja lapsia.
YK ja avustusjärjestöt ovat raportoineet siirtolaisten oloista kaoottisessa Libyassa ja kertoneet muun muassa kidutuksesta ja raiskauksista.
– Epätoivoinen ja vaarallinen tilanne paljastui Välimerellä. Se korostaa rikkinäistä järjestelmää merellä ja ihmisten epätoivoa, kommentoi Lääkärit ilman rajoja -järjestö Twitterissä.
EU keskeyttää pelastusveneiden partioinnin
Italian hallituksen maahanmuuttovastaisen linjan takia yhä useampi siirtolaisia mereltä pelastanut alus on palauttanut heidät takaisin Libyaan. Useissa veneissä olleet siirtolaiset ovat viime kuukausina kieltäytyneet rantautumasta Libyaan, mikä on johtanut viranomaisten voimankäyttöön.
Väitteet kaapatusta aluksesta tulivat ilmi samana päivänä, kun EU kertoi keskeyttävänsä väliaikaisesti pelastusveneiden partioimisen Välimerellä.
BBC:n mukaan päätöstä edelsi Italian pyyntö. Italia on arvostellut rajusti operaatiota ja vaatinut muita EU-maita kantamaan vastuun Italiaan pyrkivistä siirtolaisista.
Operaatio Sophiaan kuuluvat alukset ovat pelastaneet kymmeniätuhansia siirtolaisia Välimerellä vuoden 2015 jälkeen ja johtaneet noin 150 ihmissalakuljettajan pidätyksiin. Operaatiota on tarkoitus jatkaa ilmassa ja yhteistyössä Libyan kanssa maan poliittisesta kaaoksesta huolimatta.