Kiinnostus seksileluja kohtaan on kasvussa. Uutisaamussa vierailleet seksikauppayrittäjä Marika Fingerroos sekä seksuaaliterapeutti Jonna Karimo kertoivat, miten ilmiöön kannattaisi suhtautua.
Korona-aika sai suomalaiset kiinnostumaan seksileluista eikä uteliaisuus apuvälineitä kohtaan näytä laantumisen merkkejä. Heinäkuussa julkaistun RFSU:n kyselyn mukaan lähes viidesosa suomalaisista omistaa seksivälineen, ja kolmasosa aikoo käyttää sellaista tulevaisuudessa.
Erityistason seksuaaliterapeutti Jonna Karimo Väestöliiton Hyvinvointi Oy:stä uskoo, että ilmiön taustalla vaikuttaa erityisesti seksiin liittyvän asenneilmapiirin muuttuminen myönteisemmäksi. Ihmiset uskaltautuvat kokeilemaan erilaisia seksin apuvälineitä.
Nykyään etenkin naiset tuntuvat puhuvan seksileluistaan avoimesti. "Irstaiden" näköisten dildojen rinnalle on tullut kauniita esineitä, joita kelpaa esitellä seksilelukutsuilla ja sosiaalisessa mediassa. Tiedon lisääntyminen rohkaisee muitakin tutustumaan omaan kehoonsa.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen ihminen on erilainen seksuaalinen olento, joka saa mielihyvää omista asioistaan – sama lelu ei siis toimi kaikille. Itsensä kuulosteleminen auttaa ymmärtämään, mitä itse haluaa seksiltä ja minkä apuvälineen puoleen kääntyä.
Lue myös: Seksivälineiden kysynnän kasvu näkyy myös päivittäistavarakaupoissa – valikoimaa rakennetaan asiakastoiveiden perusteella
Naiset innostuivat klitoriskiihottimista
Sain.fi-seksilelukauppaa pyörittävä Marika Fingerroos kertoo, että tällä hetkellä suomalaisten suosiossa ovat etenkin paineaaltokiihottimet, jotka on tarkoitettu klitorista kiihottamaan.
– Usein sanotaan, että nainen tarvitsee jotain muutakin kuin miestä. Esimerkiksi klitoriskiihottumisella saa tehtyä itselle sitä mielihyvää, Fingerroos sanoo.
– Erilaisilla välineillä on ehkä mahdollista päästä siihen kiihottumiseen helpommin tai pystyy pitämään kiihottumista yllä tai löytämään orgasmin kokemuksen myös. Se on merkittävä asia, Karimo komppaa.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Lue myös: Viisi naista testasi Suomessakin ilmiöksi nousseen seksilelun – pitivätkö lupaukset "järisyttävistä orgasmeista"?
Aikuisten lelut voivat tuoda maustetta seksielämään oli sitten sinkku tai parisuhteessa. Kumppanille voi kuitenkin olla vaikea kertoa, että haluaisi sänkyyn mukaan apuvälineitä.
Jos naisella on ongelmia saada orgasmi, voi esimerkiksi esteettisen klitoriskiihottimen, kuten somehitiksi muodostuneen "Ruusun", vieminen mukaan seksiin olla helpompaa kuin tekopeniksen, Fingerroos vinkkaa.
Mitä tehdä, jos seksilelu aiheuttaa riittämättömyyden tunnetta parisuhteessa? Juttu jatkuu videon alla.
1:30Miten seksileluista kannattaa puhua parisuhteessa?
Miten puhua seksileluista lapsille?
Vanhempien sängyn vieressä yöpöydällä lojuva kaunis klitoriskiihotin voi herättää lapsiperheissä aikuisten kannalta kiusallisia kysymyksiä. Lapset törmäävät seksileluihin myös mainoksissa, verkkokaupoissa ja sosiaalisessa mediassa, joten vanhempien on hyvä olla valmistautuneita puhumaan niistä jälkipolven ikätason mukaisesti.
– Kaikkeen seksuaalisuuteen liittyviin kysymyksiin, mitä lapsilla ja nuorilla on, pitäisi pyrkiä vastaamaan. Pahinta, mitä voidaan tehdä, on kääntää selkä tai vaieta. Häpeän juuret ovat usein niissä hetkissä, jolloin aikuinen ei ole ollut turvallinen ja lapsen tukena hämmennyksessä, Karimo sanoo.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Somessa runsaasti kiinnostusta herättänyt Ruusu on kaunis esine.Sain.fi
Äidin klitoriskiihottimen löytäneelle lapselle voi esimerkiksi kertoa, että kyseessä on äidin kaunis lelu ja oma juttu. Teinille voi jo puhua seksuaalisesta nautinnosta.
Seksuaalikasvatuksen ei pitäisi keskittyä pelkästään lisääntymiseen tai seksitautien ehkäisyyn. Seksi on aikuisten leikkiä, jota harrastetaan yleensä ilon vuoksi. Sitä myös lelut tuottavat.