Tuhoisa syysmyrsky valtaa Suomen koko keskiviikoksi – Pekka Pouta kertoo, mikä tekee siitä erityisen pirullisen

Suomen yli pyyhkii keskiviikkona pitkäkestoinen, märkä ja tuhoisa syysmyräkkä. Eikä se jää viikon viimeiseksi.

Sateet saapuvat lounaisrannikolle aamuyhdeksältä ja ne jatkuvat jopa puolille öin.

– Kolme ämpäriä vettä neliömetrille, mutta hitaasti. Tuuli puhaltaa myös niin, että lehtiä on hulevesikaivojen tukkeena, meteorologi Pekka Pouta kuvailee.

Poudan mukaan rimpulalla sateenvarjolla ei tee juuri mitään, joten jos mielii pysyä kuivana, kumikenkää jalkaan ja pitkänmallista sadetakkia päälle ulkona liikkuessa.

Vettä eri olomuodoissa tulee lähes koko maassa, mutta etelärannikon läheisyydessä paikoin jopa yli 40 millimetriä vajaassa vuorokaudessa. Pohjanmaalla lukema on yli 30 milliä.

– Runsas vesisade ja tuulen irrottamat syksyn lehdet voivat tukkia viemäreitä, ja aiheuttaa paikallisia taajamatulvia sekä viivästyttää raideliikennettä. Myös voimakas viistosade voi aiheuttaa paikoin vesivahinkoja, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta.

Lappiin 10 senttiä lunta

Saderintama etenee keskiviikon ja torstaiyön aikana kohti Lappia, jossa sateet tulevat lähinnä lumena. Koillismaalta Keski- ja Pohjois-Lappiin ulottuvalla alueella lunta voi kertyä jopa yli 10 senttiä, tosin se alkaa välittömästi sulaa sateiden helpotettua.

Tuuli voimistuu merellä kovaksi ja maa-alueilla ensin navakaksi. Torstain vastaisena yönä maan itäosassa voi esiintyä myrskypuuskiakin  (21 m/s), joista Ilmatieteen laitoksen mukaan voi aiheutua vahinkoja. Yli 15 M/s-puuskat jatkuvat jopa 12 tunnin ajan.

– Harvinaisempi tuulen suunta etelän ja idän väliltä on omiaan lisäämään tuulivahinkoja. Vahingot ovat tyypiltään yksittäisiä, mutta niitä esiintyy pitkän aikaa ja laajalla alueella,  Ilmatieteen laitoksen Valta jatkaa.

Torstaina pahin myräkkä pitää tauon, mutta perjantaina lounaasta saapuvat Hurrikaani Kirkin jäänteet. Tämän ennusteen aikataulu ja tarkka sijainti on kuitenkin vielä epävarma, Pouta sekä Ilmatieteenlaitoksen Valta korostavat.

Katso viiden päivän sääennuste omalle paikkakunnallesi:

Lue myös:

    Uusimmat