Kiinassa osakekurssit ovat jatkaneet rajua syöksyään. Kiinan keskeisin, Shanghain pörssin indeksi päätyi alkukaupassa 6,4 prosenttia miinukselle.
Shenzhenissä osakkeiden arvo putosi puolestaan peräti seitsemän prosenttia ja myös Hongkongissa osakkeiden vaihto alkoi laskutunnelmissa.
Pörssikurssit näyttivät putoavan myös muualla Aasiassa. Tokiossa laskua tuli pörssin avauduttua yli neljä ja Australian Sydneyssä 1,4 prosenttia.
Paniikki markkinoilla alkoi eilen Shanghain pörssistä. Kurssit syöksyivät 8,5 prosenttia, mikä oli suurin päiväpudotus sitten helmikuun 2007.
Syöksy levisi kaikkialle Aasian pörsseihin, Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja myös Latinalaiseen Amerikkaan.
Paniikin takana on Kiinan heikko talouskehitys, joka on heiluttanut maan arvopaperimarkkinoita jo kesäkuusta lähtien. Kiina julkaisi perjantaina teollisuustuotantolukunsa, jotka olivat heikommat kuin kertaakaan yli kuuteen vuoteen. Pari viikkoa sitten markkinoita hermostutti Kiinan viennin kasvun kääntyminen miinusmerkkiseksi.
Merkit ovat dramaattisia, sillä Kiinan talouskasvu on toiminut maailmantalouden veturina yli vuosikymmenen.
Wall Streetillä synkin päivä neljään vuoteen
Yhdysvalloissa pörssikurssit laskivat lähes neljä prosenttia. Keskeisistä indekseistä Dow Jones laski heti pörssin avauduttua peräti tuhat pistettä, mutta päätyi lopulta alle 600 pisteen ja 3,6 prosentin laskuun.
Dow Jonesin alkukaupan lasku oli kaikkien aikojen jyrkin. Muun muassa Apple syöksyi kaupankäynnin alettua rumasti 13 prosenttia, mutta päätyi lopulta 2,5 prosentin laskuun.
Päivän aikana nähtiin harvinaislaatuinen ulostulo, kun kurssiheilahtelu sai jopa Applen toimitusjohtajan Tim Cookin rauhoittelemaan sijoittajia.
S&P sukelsi 3,9 ja Nasdaq 3,8 prosenttia. S&P:n päivä oli huonoin neljään vuoteen, kun lähes 190 listayrityksen osakkeen arvo päätyi alimmalle tasolleen vuoden vertailujaksolla.
Euroopan pörsseissä tuhoutui jopa 400-500 miljardia euroa sijoitusrahaa. Suuryhtiöiden FTSEurofirst-indeksi syöksyi 5 prosenttia. Näin suurta päiväpudotusta ei ollut nähty sitten Lehman & Brothers -pankin konkurssin 2008.
Raaka-aineiden kysyntä huolestutti
Latinalaisessa Amerikassa pörssit sulkeutuivat selvästi miinuksella. Argentiinassa osakkeet laskivat yli kuusi prosenttia ja useissa muissa maissa 2-4 prosentin välillä. Myös paikallisvaluutat laskivat Yhdysvaltain dollariin nähden.
Latinalaisessa Amerikassa pörssikurssien laskua kiihdytti erityisesti huoli raaka-aineiden kiinalaiskysynnän heikkenemisestä. Kiina on muun muassa alueella tuotetun raudan suurin ostaja ja maailman toiseksi suurin öljynkuluttaja.
Öljyn hinta putosikin alimmilleen kuuteen ja puoleen vuoteen. Öljyn hinta laski eilen kuusi prosenttia eli 2,8 dollaria, mikä on suurin päiväpudotus lähes kahteen kuukauteen.
Pohjanmeren Brent-laadun hinta putosi reiluun 42 dollariin tynnyriltä.