Martti vaihtoi lennonjohtajasta jooganopettajaksi

Martti Mäkinen vaihtoi 50-vuoden kynnyksellä uraa.
Martti Mäkinen vaihtoi 50-vuoden kynnyksellä uraa.
Julkaistu 03.11.2010 14:55(Päivitetty 29.02.2012 10:34)

Martti Mäkinen työskentelee jooganopettajana ja puhuu hitaan elämän puolesta. Vielä muutamia vuosia sitten elämä pyöri hektisen lennonjohtajan työn ympärillä. Martti kertoo, mistä elämänmuutos sai alkunsa.

Työ lentäjänä siinsi Martti Mäkisen haaveissa jo kouluiässä. Ilmailualalle mies lopulta päätyi valmistuttuaan vuonna 1982 lennonjohtajaksi.

− Työ vaikutti mielenkiintoiselta, ja sitä se olikin. Kahta samanlaista päivää ei ollut, Martti sanoo.

40 vuoden rajapyykin myötä Martti huomasi muutoksia jaksamisessaan. Vuorotyö alkoi vaatia veronsa.

− Palautuminen sekä työstä että vuorotyön valvomisesta kestivät yhä pidempään. Takaraivossa alkoi myös kyteä ajatus siitä, että elämässä voi olla enemmänkin kuin rahan tienaaminen.

Yllättävä käänne

Jooga oli tullut Martille tutuksi jo 1970-luvulla hänen vanhempiensa harrastuksen kautta. Hyväkuntoista kaksikkoa seuratessaan Martti mietti, ettei lajista voi olla haittaakaan. Vuonna 2004 hän päätti kokeilla joogaa itse.

Kaksi vuotta myöhemmin Martin elämässä tapahtui odottamaton käänne, joka antoi lopullisen sysäyksen muutokselle.

− Löysin kainalostani patin. Ajattelin, että siellä on tulehtunut imusolmuke. Lääkäri luuli, että kyse on jännetulehduksesta ja määräsi tulehduskipulääkettä.

Diagnoosi oli kaikkea muuta kuin oikea. Viikkoa myöhemmin uusissa tutkimuksissa kävi ilmi, että kädessä oli laskimoveritulppa aina kyynärtaipeesta solislaskimoon. Liotushoito oli jo myöhäistä.

− Asian vakavuus selvisi minulle vasta siinä vaiheessa, kun lääkäri totesi, että nyt lähdet saman tien keskussairaalaan.

Hyvästit ilmailualalle

Martti löysi joogasta työn ja elämäntavan.

Martti löysi joogasta työn ja elämäntavan.

Veritulppaan sairastuminen ei tällaisessa tapauksessa invalidisoi potilasta. Martin kohdalla tulpan syntymiseen ei kuitenkaan löytynyt selitystä. Siksi lääkärit eivät uskaltaneet myöntää lupaa lääkityksen lopettamiseen.

Kesti toista vuotta, että lääkärit saivat tehtyä päätöksen pysyvästä lääkityksestä. Martilla oli aikaa miettiä tilannettaan.

− Työterveyslääkärini sattui olemaan myös ilmailulääkäri. Hän oli selvillä alan määräyksistä ja ilmoitti, että jos lääkitys jää pysyväksi, seuraava askel on työkyvyttömyyseläke. Itse veritulppa ei ollut este lennonjohtajan tai lentäjän työlle, mutta lääkitys oli.

Martti sai hyvin selkeän todistuksen myös lentoturvahallinnosta, ettei hänen ole enää koskaan mahdollista saada minkäänlaista ilmailuun liittyvää lupakirjaa. Martti ennakoi tulevan laittamalla uuteen tilanteeseen nähden turhan kalliin asunnon myyntiin ja alkoi katsoa uutta kotia jo hyvissä ajoin.

− Kun päätös työkyvyttömyyseläkkeestä tuli, olin kolme kuukautta vaille 49 vuotta.

Jooga vei mukanaan

Kun yksi ovi sulkeutuu, toinen aukeaa. Martti oli uuden tilanteen alkumetreillä suunnitelmia täynnä.

Hän aloitti samoihin aikoihin sekä liikennenopettaja- että joogaohjaajakoulutuksen. Ensimmäinen ura katkesi vasempaan silmään yllättäen puhjenneen näköhäiriön myötä. Joogaan vaiva ei vaikuttanut.

− Kai se oli jonkinlainen merkki yläkerrasta, ettei tämä ala ollut se oikea minulle. Muutenkin olen huomannut, että kun on mieli avoimena, kysymyksiin saa vastaukset kuin itsestään. Ei pidä potkia tutkainta vastaan, Martti sanoo.

Tammikuussa 2009 Martti alkoi ohjata tutulla salilla joogaa kerran kahdessa viikossa sekä toisaalla kerran viikossa. Määrä on kasvanut hiljalleen. Nykyään mies vetää joogaa kaiken ikäisille: tarvittaessa satujoogaa esikoululaisille, äijäjoogaa sekä vapaaehtoistyönä vanhusten tuolijoogaa.

Martin oma laji on integraljooga, jonka opettajaksi hän valmistuu ensi vuonna.

− Sen kehitti munkki Sri Swami Satchidananda. Hänen elämänsä perusperiaatteena oli epäitsekäs työ muiden hyväksi. Siihen kykenee vain, jos on itse kunnossa. Easeful body, Peaceful mind, Useful life, Martti lainaa.

Hyvä olo jakoon

Näin luonnistuu soturisana.

Näin luonnistuu soturisana.

Martti ei vaivaa päätään pohtimalla, että elämänmuutos olisi pitänyt tehdä jo aiemmin. Ihminen tekee päätökset parhaimpansa mukaan sen hetkisten tietojen perusteella.

Nykyisestä elämästään Martti nauttii senkin edestä.

− Joogatunnilta lähtiessään ihmiset hymyilevät, ja itselläkin on parempi mieli. Enää en ole rättiväsynyt poistuessani työpaikalta. Suosittelen kaikille kokeilua joogan parissa. Ikään ja kuntoon katsomatta kaikki hyötyvät siitä.

Siinä mielessä jooga käy lennonjohtajan työn kanssa yksiin, että ohjaajan on oltava läsnä siinä mitä tekee. Tunteja ei voi käytännössä ohjata neljää tuntia enempää per päivä, muuten keskittyminen hajoaa.

− Palkkatyönä en pystyisi tätä tekemään, en tienaisi tarpeeksi elämiseen. Onneksi perustoimeentuloni on eläkkeellä turvattu, ja vaimokin käy töissä. Pystyn näin antamaan muille sitä hyvää oloa, mitä itse saan joogasta, Martti iloitsee.

Martti vetää keskiviikkoisin joogatunteja ikäihmisille Om Yoga-koululla.

Lue lisää tästä

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55