Matkailu kärsii yhä koronasta, mutta myös uusista uhkakuvista – risteilyalusten määrä kertoo paljon: "On tullut kysymyksiä Venäjän rajan läheisyydestä"

2:13imgMatkailukesän odotetaan vilkastuvan Suomessa aiemmista vuosista, mutta koronaa edeltävien vuosien tasolla on yhä reilusti matkaa.
Julkaistu 02.06.2022 09:54
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Alkavasta matkailukesästä odotetaan Helsingissä vilkasta. Turistimäärät eivät vielä ole palautuneet koronaa edeltävälle tasolle, mutta ne ovat kasvussa. Risteilyaluksia nähdään Helsingissä tänä kesänä selvästi vähemmän kuin ennen koronaa.

Helsingissä odotetaan vilkasta matkailukesää. 

– Sanoisin, että poutapilvinen kesä. Paljon on tapahtumassa. Matkailijat ovat palanneet monelta osin. Suhteellisen hyvältä näyttää, arvioi Helsingin kaupungin matkailupäällikkö Nina Vesterinen.

Matkailu on pikkuhiljaa elpymässä, mutta Helsingissä ollaan vielä selvästi jäljessä koronaa edeltävän ajan luvuista. 

– Noin 30 prosenttia ollaan alkuvuoden osalta perässä verrattuna koronaa edeltäneen ajan lukuihin, laskee Vesterinen.

Risteilyaluksia vähemmän kuin ennen koronaa

Kaupunkiin saapuu tällä kaudella noin 170 risteilyalusta, kun vuonna 2019 niitä kävi yli 300.

Risteilijöistä aiempaa suurempi osa kuitenkin yöpyy Helsingissä. Syyksi arvioidaan se, että alukset eivät enää jatka Pietariin, kuten ennen Ukrainan sotaa. 

Keskiviikkona oli yksi kesän vilkkaimmista risteilypäivistä, kun Helsingin satamissa oli 5 risteilyalusta.

Osa turisteista arkailee myös Venäjän rajan läheisyyttä. 

– Suhteellisen vähän se on vaikuttanut matkailijoiden päätöksiin tulla Suomeen. Mitä kauempaa ihmiset tulevat ja mitä vähemmän tietävät Suomesta, niin sitä enemmän se vaikuttaa. On tullut kysymyksiä Venäjän rajan läheisyydestä ja sen vaikutuksesta matkailuun, kertoo Vesterinen. 

Ulkomaalaisten turistien paluu kestää pari vuotta

Suomalaisten turistien paluu pääkaupunkiin tapahtuu nopeammin kuin ulkomaalaisten. 

– Kotimaan osalta varmaan tänä vuonna päästään jo koronaa edeltäviin matkailijamääriin ja 2024 kansainvälisten matkailijoiden osalta, uskoo Vesterinen. 

Monet riskitekijät uhkaavat edelleen matkailun elpymistä.

– Geopoliittinen tilanne, koronapandemian jatkuminen, kustannusten nousu vaikuttaa yritysten kannattavuuteen, inflaatio vaikuttaa matkailijoiden ostovoimaan, työvoimapula on tällä hetkellä kova matkailu- ja ravintola-alalla, listaa Vesterinen riskejä.

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu