Matkailun ennakoitiin muuttuvan pysyvästi koronan myötä – toisin taisi käydä, arvelee tutkija

11:15imgMaailmanselittäjät: Matkailu elpyy – mihin suomalaiset suuntaavat?
Julkaistu 18.10.2021 09:46
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Toimittajan kuva

Carlos Sunila

carlos.sunila@mtv.fi

Monet uskoivat, että koronapandemia vähentää matkailua pysyvästi. Toisin näyttää käyneen, arvelee Turun yliopiston tutkijatohtori Juulia Räikkönen.

Koronapandemian myötä matkailu on vähentynyt globaalisti. Muutoksen tuulet ovat kuitenkin palanneet, ja myös ihmiset säntäävät lomalle.

– Ei ole kauhean yllättävää, että kun päästään ja on lomat, niin lähdetään. Tutkijat toivoimme ja ajattelimme, että (pandemia) voisi olla muutoksen paikka, mutta realistisesti ajatellen on tiedetty, että näinhän se menee (,kun matkailu avautuu), Räikkönen sanoo.

– On mielenkiintoista nähdä, miten matkailuinto jatkuu. Kun on kerran päästy, niin ei tarvitse ihan heti päästä uudestaan vai lähdetäänkö heti (uudelle matkalle)?

Räikkönen uskoo, että vuonna 2024 oltaisiin vanhassa "matkailun normaalissa", jos siihen halutaan palata. Muutos ei tapahdu siis vielä tänä tai ensi vuonna.

Myös suomalaisten matkainto kasvaa

Keski-Euroopassa matkailu alkoi kasvaa laajamittaisesti jo elokuussa. Suomalaisten suurinta matkailuintoa odotetaan nyt alkaville syyslomaviikoille, kertoo Peter Forsström Suomen matkailualan liitosta.

– Muut pohjoismaat tulevat pikkasen perässä. Alkaen Tanskasta, sitten Ruotsi ja nyt on suomalaisten vuoro. Norjalaiset ehkä ovat kaikista hitaimmin pohjoismaalaisista lähteneet matkustamaan.

Suomalaisten osalta matkailu suuntautuu pääosin Eurooppaan ja lähialueelle.

– Matkustetaan Euroopassa ja lähialueen matkailu on myös suosiossa, ymmärtääkseni risteilyt Ruotsiin ovat tällä viikolla hyvinkin täysiä.

Korona ei vie päästöjä

Vaikka matkailu on ollut rauhallisempaa korona-aikana, odottavat aiemmin keskusteluissa olleet matkailun aiheuttamat ympäristöongelmat edelleen koronan jälkeenkin.

– Globaali matkailuteollisuus on vastuussa melkein 10 prosentista hiilidioksidipäästöistä. Matkailu ei ole hyvä tai paha. On paljon positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia, tutkijatohtori Räikkönen sanoo.

– Ongelma on ehkä se, että kun verrataan matkailijan asennetta ja käyttäytymistä, niin ne eivät ihan kohtaa. Kun on tehty tutkimusta, miten vastuullinen asenne kääntyy käyttäytymiseksi, niin se ei oikein käänny.

Vastauksena nähdään rakenteelliset muutokset, jotta matkailijan on helppo ja huomaamaton tehdä vastuullisia valintoja, Räikkönen ehdottaa.

Lue myös: Syyslomakausi sai matkustajat liikkeelle – Näin Akselin ja Karlin matkaanlähtö sujui Helsinki-Vantaalla

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu