Mattiesko Hytönen arvioi julkkispiirien ystävyyssuhteet

Lehtikuva/Marja Airio
Lehtikuva/Marja AirioCopyright:MTV3 Oyj/Lehtikuva,2009
Julkaistu 20.11.2009 05:30(Päivitetty 12.08.2010 09:57)

Julkkispiireissä liikkuu niin paljon siipeilijöitä, että tosiystävyyden löytäminen voi olla haasteellista. Siipeilijät yrittävät tarjota juomia ja tuppautua seuraan vaikka väkisin, mutta Mattiesko Hytönen torjuu tarjoukset kylmän kohteliaasti. Kovaääniset ja sivistymättömästi käyttäytyvät pyrkyrit muistuttavat Hytösen mukaan hyvin paljon hetkeksi julkisuuteen ponnahtavia julkkiksia.

Mattiesko Hytönen tietää, että oikeiden ystävyyssuhteiden solmiminen on vaikeampaa julkisuudenhenkilöille. Hytösen mukaan syynä on se, että julkisuudenhenkilö tulee ajan myötä epäluuloiseksi. Muutaman epäonnisen ihmissuhteen jälkeen ihminen muuttuu varovaisemmaksi.

– Kun saa pari kertaa kunnolla selkään, kolmatta kertaa miettii tarkemmin, Hytönen selittää.

Paras esimerkki ihmissuhteen epäonnisuudesta on Hytösen mukaan Ilkka Kanervan tapaus. Kanerva ystävystyi Johanna Tukiaiseen lentokoneessa matkalla pohjoiseen, ja ystävyyttä jatkettiin tunturimajalla tunnetuin seurauksin.

– Kellot eivät silloin soineet, mutta ovat varmaankin soineet sen jälkeen. Hän sai opetuksen, eikä varmasti ryhdy enää sellaiseen. Kanerva on kuitenkin sosiaalinen, ja hän ottaa verbaalista kontaktia ihmisiin edelleen yökerhoissa, Hytönen tietää.

"Räikkönen ei ole kyennyt luomaan uutta ystäväpiiriä"

Hytösen mukaan julkisuuden huipulla ystävyyssuhteet ovat yleensä vuosien takaa. Jokaisella julkkiksella on vanha kaveriporukka, kuten Dannylla, jonka ystäväpiirin jäsenet ovat Hytösen mukaan miehen kanssa samaa ikäluokkaa.

– Kun tulee vastoinkäymisiä, todelliset ystävät jäävät ja muut lähtevät. Ystävät, jotka jäävät, ovat usein vanhoja koulukavereita tai työkavereita uran alkuajoilta. Myöhemmin tulleet kaikkoavat.

Lehtikuva/Roni Rekomaa

Lehtikuva/Roni Rekomaa

Hytönen kertoo, että Kimi Räikkönen on hyvä esimerkki julkkiksesta, jolle vanhat ystävät ovat todella tärkeitä. Hytösen mukaan Räikkönen ei ole kyennyt luomaan uutta ystäväpiiriä heikkojen sosiaalisten taitojen vuoksi.

– Hänellä on vanha tuttu porukka, jonka kanssa kuljetaan kapakoissa ympäri Suomea ja tilataan sata shottia. Se on hirveän surullista. Lähtisi itse lähestymään rohkeasti toisia ihmisiä. Tuskin siitä syntyy maailman syvintä ystävyyssuhdetta, mutta pieniä kivoja ystävyyssuhteita ei ole kenelläkään liikaa.

Todellisia ystävyyssuhteita voi julkkispiireissä syntyä kuitenkin myös myöhemmässä vaiheessa. Hytönen ja hänen tyttöystävänsä tutustuivat Kaarina Kivilahteen vuonna 2004.

– Se on todellista ystävyyttä, Hytönen kertoo.

Pyrkyrit yrittävät tarjota julkkiksille juomia

Mitä suositumpi julkkis on, sitä enemmän ympärillä pyörii kaveriehdokkaita. Hytönen kertoo, että suomalaiset julkkikset ymmärtävät pelin hengen selvin päin, mutta humalassa arviointikyky hämärtyy. Silloin seuraan tuppautuu ihmisiä, jotka tarjoavat mielellään juomia ja näyttävät viereisessä pöydässä oleville kavereilleen olevansa julkkispiireissä.

– Minulle on tapahtunut monta kertaa niin, että joku ilmestyy yökerhossa eteeni ja kysyy, mitä haluan juoda. Samalla tyyppi on jo istumassa viereiseen tuoliin, jos sellainen on vapaana.

Lehtikuva/Jussi Nukari

Lehtikuva/Jussi Nukari

Sellaisissa tilanteissa Hytönen ilmoittaa paikan olevan varattu ja kieltäytyy kylmän kohteliaasti juomatarjouksista. Kun hän on viettämässä iltaa tyttöystävänsä Heidi Strömmerin sekä parin ystävien kanssa, he eivät halua iltaansa keskeytyksiä.

– Minulla on tarkka huomiokyky. Huomaan, mitkä ovat lähestyjän motiivit. Onko hän halukas tutustumaan minuun vai onko kyse siipeilijästä. En ole drinkkien tarpeessa, seura jossa minä olen, on tärkeä. En tykkää, että meitä tullaan keskeyttämään edes muutamaksi minuutiksi, elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi.

Jotkut siipeilijät muuttuvat aggressiivisiksi

Kun Hytönen torjuu siipeilijöiden tarjoukset, kaikki eivät luovuta niin helposti. Hytösen mukaan joka neljäs pyrkyri ryhtyy torjunnan jälkeen aggressiivisiksi.

– Se ei ole fyysistä, mutta kysellään, että mitä sinäkin luulet olevasi. Ensin tullaan kehumaan kolumnejani teräviksi, mutta kun he tulevat torjutuksi, mielipiteet kääntyvät toisinpäin. Sitten kolumnejani haukutaan paskoiksi.

Yleensä lyhyemmän ajanjakson julkisuudessa viettävät henkilöt, kuten Big Brother -ohjelman kilpailijat, muistuttavat Hytösen mielestä siipeilijöitä. Ohjelman loppumisen jälkeen tähdenlennot pääsevät tiettyihin VIP-tiloihin rellestämään.

– He ovat rasittavia, tulevat kovaan känniin ja alkavat metelöidä. Heillä on huono viinansietokyky ja hirveä hinku kuitenkin ottaa viinaa. Sivistymätöntä käytöstä, mutta onneksi muutaman kuukauden kuluttua alkaa taas rauhottua. Muutamat pysyvät Seiskan ansiosta julkisuudessa hetken pidempään.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55