Mayatutkija: Maailmanloppu on väärä tulkinta

Länsimaissa puhutaan maailmanlopusta, mutta mayakulttuurissa puhutaan maailman jatkumisesta, toteaa Latinalaisen Amerikan tutkimuksen dosentti Harri Kettunen.

Niin sosiaalisessa mediassa kuin internetin keskustelupalstoilla on pohdittu maailmanloppua, jonka pelätään tulevan maya-kalenterin ennustuksen mukaan 21.12. 2012. Kettunen on Suomen ainoa mayatutkija, hän myöntää päivämäärän löytyvän mayojen kalenterista.

– Kyseessä on yhden isohkon syklin kääntymiskohta, ei niinkään päättymiskohta. Voisi jopa sanoa, että se on välivuosi mieluummin kuin maailmanloppu tai ison kalenterin päättyminen.

Maya-kalenteria on tutkittu länsimaissa jo satojen vuosien ajan. Mayojen mytologian mukaan 20.12. 2012 tulee kuluneeksi 13 neljänsadan vuoden jaksoa mayojen luomispäivästä. Tämän jälkeen alkaa uusi sykli.

– Se on oikeastaan mayoille maailman luomisen merkkipäivä, Kettunen sanoo. – Sitä voisi kutsua maailman syntymäpäiväjuhlaksi. Mayakulttuuriin verrattuna länsimainen ihminen on kiinnostunut maailman loppumisesta, kun taas mayat olivat kiinnostuneita maailman jatkumisesta.

Hysteria maailmanlopusta alkoi tietokirjasta

Länsimaissa levinnyt ahdistus mayakalenterin ennustamasta maailmanlopusta alkoi jo vuonna 1966 amerikkalaisen mayatutkijan Michael Coen kirjoittamasta tietokirjasta "The Maya". Coen kirjoittama, ehkäpä varomaton, lause lähti elämään omaa elämäänsä.

– Hän kirjoitti teokseensa olettamuksesta, että mayat olisivat laskeneet maailmaa 13 baktun-kauden jaksoissa, ja jokainen niistä kestäisi reilut 5000 vuotta, jonka jälkeen tulisi maailmanloppu. Tämä maailmanloppu tuhoaisi jollain tapaa ihmiset ja koko maailman.

– Tämä ei oikeastaan perustunut mayojen ajattelutapaan, vaan Coe laski teoreettiseen tapaan mayojen aikakausia.

Dosentti Harri Kettunen vertaisi kohuttua päivämäärää nykyihmisten kokemaan millenniumiin, vuosituhannen vaihtumiseen.

– Sitä kannattaa ajatella samalla tavoin kuin vuotta 2000. Sitä on edeltänyt vuosituhat ja sen jälkeen tulee 3000, 4000 ja niin edelleen.

Kettunen myös muistuttaa, että mayojen elämässä kalenteri ei vain mitannut aikaa vaan se oli myös politiikan väline.

(MTV3)

Maanantaiaamuna MTV3:n Huomenta Suomessa: Dosentti Harri Kettunen haastateltavana Maya-kalenterin tuomiopäivästä kello 8.20

Lue myös:

    Uusimmat