"Me ei olla pahoja ihmisiä, meillä on paha riippuvuus": Näin kuvailee ex-kiekkoilija Marko Jantusenkin pelastaneen päihdeklinikan pomo

16:15img
Julkaistu 07.05.2018 10:34

Veera Pennanen

veera.pennanen@mtv.fi

Tilastojen valossa arviolta parisen tuhatta ihmistä kuolee vuosittain Suomessa alkoholiin liittyviin syihin. Huomenta Suomessa vieraillut, entinen huippujääkiekkoilija Marko Jantunen, kertoi oman selviytymistarinansa kuilun reunalta. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa koko Huomenta Suomessa käydyn keskustelun päihteistä. 

Lue myös: 

Huumehelvetistä selvinnyt Marko Jantunen murtuu kyyneliin – "Soitin lapsille, enkä pystynyt puhumaan"

THL luokittelee alkoholin liikakäytön yhdeksi keskeisemmäksi suomalaisen yhteiskunnan terveysuhkaksi.

Jantunen on kertonut julkisuudessa avoimesti päihdehelvetistään, johon kuuluivat vuosien ajan alkoholi ja huumeet. Vuonna 2015 päihteet saivat kiekkotaiturin osalta jäädä. 

– Hoidossa sain kuulla ensimmäisen kerran, mitä tautia sairastan, Jantunen kertoo Huomenta Suomessa. 

Ohjaamisen kautta kohti raittiutta

Jantusen ohella keskustelemassa päihdetilanteesta olivat Avominne-päihdeklinikan toimitusjohtaja Mika Arramies sekä entinen SM-nyrkkeilijä Jukka Järvinen

Kaikilla kolmella on ollut elämässään henkilökohtaisia kokemuksia alkoholi- ja päihderiippuvuuksista. 

Avominne-hoito oli pelastus Jantuselle. Hoitomallissa lähtökohtana on, että päihde- ja peliriippuvuus ovat kroonisia aivosairauksia. 

– Läheinen ihminen vei hoitoon. Hoidossa minua alettiin ohjata, ja aloin itse ohjaamaan itseäni, Jantunen kuvailee omaa hoitotaipaleensa alkua vuonna 2015. 

"Päihdehoito tulisi uudistaa"

Avominnen toimitusjohtaja Arramies muistuttaa, että päihderiippuvuuden hoidossa kyse ei ole vain tuesta vaan tiedosta. 

– Ihmisen on kaapannut sairaus. Me ei olla pahoja ihmisiä, meillä on paha riippuvuus, Arramies kuvailee elämää riippuvuuksien kanssa.  

Kaikki kolme miestä peräänkuuluttavat päihdehoidon uudistamisen tarvetta. 

– Nykyään ihminen kuolee Suomessa masennukseen, mutta taustalla on oikeasti kaksisuuntainen mielialahäiriö. Todellisuudessa Suomessa kuollaan päihdekuolemiin. Taustalla ovat väärät diagnoosit, Arramies summaa. 

Käypä hoito -suositus arvioi, että alkoholinkulutus on Suomessa terveysriski noin 500 000 henkilölle. Arviolta noin 10 prosenttia terveydenhuollon naispotilasta ja lähes 20 prosenttia miespotilaista on alkoholin ongelmakäyttäjiä.

Tuoreimmat aiheesta

Huomenta Suomi