Espanjan poliisi on vaikeuttanut monin eri tavoin katalonialaisten itsenäisyysäänestystä itsehallintoalueella.
Sky News kertoo, että Barcelonassa mellakkapoliisi on ampunut kumiluoteja äänestäjiä kohti. Myös useat espanjalaismediat kertovat silminnäkijöiden havainnoista, joiden mukaan poliisi on käyttänyt kumiluoteja äänestäjiä vastaan.
Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin kaksi on loukkaantunut.
Gironassa Espanjan mellakkapoliisi tunkeutui äänestyspaikalle, jolla Katalonian itsehallintoalueen johtajan Carles Puigdemontin oli määrä äänestää.
AFPTV-kanavan mukaan poliisin saapuminen paikalle johti käsirysyyn. Alueen johtajan kuitenkin onnistui äänestää toisella äänestyspaikalla.
Espanjan poliisi on myös takavarikoinut äänestysuurnia ja -lipukkeita Barcelonassa, maan sisäministeriö kertoo Twitterissä.
Espanjan keskushallinnon laittomaksi määrittelemä äänestys Katalonian itsenäistymisestä alkoi Suomen aikaa kello kymmeneltä.
Ex-puhemies: En ole varma riittääkö tämä itsenäistymiseen
Kansanäänestys pidetään hyvin vaikeissa olosuhteissa, Katalonian aluehallituksen entinen ministeri Joaquim Nadal kertoo Gironasta puhelimitse STT:lle.
– Espanjan hallituksen reaktio on vastoin demokratian periaatteita, aiemmin 23 vuotta Gironan pormestarinakin toiminut Nadal sanoo.
– Näillä teoilla hallitus pyrkii minimoimaan kansanäänestyksen vaikutukset, hän lisää.
Tuloksella on kuitenkin todella suuri merkitys Espanjan tulevaisuuden kannalta, Nadal tähdentää.
– Koskaan aikaisemmin ei ole ollut näin paljon ihmisiä, jotka haluavat tästä asiasta äänestää, mutta riittääkö tämä poliittinen liike itsenäistymiseen, sitä emme tiedä.
"Tulosta tärkeämpää on se, mitä huomenna tapahtuu"
Tulosta tärkeämpää onkin se, mitä huomenna tapahtuu – aloittaako Espanjan hallitus Katalonian kanssa dialogin ja mitä Katalonian edustajille Espanjan parlamentissa käy, Nadal kysyy.
– Poliisin sotkeuduttua äänestykseen kyse ei kuitenkaan ole enää vain siitä, onko äänestys laiton vai ei, vaan myös siitä, miten Espanja polkee yksilönvapauksia ja pyrkii tukahduttamaan yhteiskunnallisen liikkeen. Jo nyt ihmiset ovat varsin vihaisia Espanjan hallitusta kohtaan, Nadal huomauttaa.
– Se näistä tapahtumista jää kytemään. Oloni on hyvin skeptinen ja pessimistinen.