Tutkija Pauliina Tuomi näkee TTK-ohjelmassa piirteitä tosi-tv:stä ja yhtenäiskulttuurista.
Tutkijatohtori Pauliina Tuomi Turun yliopistosta ei näe MTV:n Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmaa puhtaasti tosi-tv:nä, vaan pikemminkin suurena livetapahtumana ja mediaspektaakkelina. TTK on suomalainen versio Dancing with the Stars -formaatista, jossa tunnetut ihmiset opettelevat kukin tansseja tanssinopettajansa kanssa.
– TTK noudattaa kuitenkin tiettyjä tosi-tv:lle ominaisia lainalaisuuksia. Näitä ovat vaikkapa yleisöäänestys ja koko ohjelman lähtökohta: ihmiset ovat mukavuusalueensa ulkopuolella. Sitten katsotaan, miten he lähtevät tanssitaivaltaan taittamaan.
Tosi-tv:tä muistuttaa arkisesti alkava tanssin harjoittelu, jossa nauretaan, itketään ja mokaillaan hien virratessa. Välillä saattaa syntyä vammoja.
– Lopputulosta emme tiedä. Suorassa lähetyksessä voi tapahtua melkein mitä tahansa. Sehän on hyvinkin ominaista tosi-tv:lle.
Lue myös: Tässä ovat Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelman kilpailijat!
Häivähdys yhtenäiskulttuurista
Tanssii Tähtien Kanssa lähtee nyt 16. tuotantokaudelleen.
– Minusta tämä on piristävä esimerkki siitä, että Suomessa selvästi on tilausta hyvän mielen ohjelmille. TTK poikkeaa isossa määrin provokatiivisemmista ohjelmamuodoista ja tosi-tv:n alagenreistä, jotka operoivat normien rikkomisella ja tietyntyyppisellä kohahduttamisella. TTK pohjautuu tanssiin ja osaamiseen, sanoo tutkija Pauliina Tuomi.
Lue myös: Näin Tanssii Tähtien Kanssa -tuotannossa päätetään, kuka valmentaa ketäkin tähtioppilasta
Miljoonayleisön keräävä TTK on häivähdys hiipuvasta yhtenäiskulttuurista.
– Suorat kollektiiviset lähetykset ovat lineaaritelevision suola. Kukapa ei muistaisi prinsessa Dianan hautajaisten nostattamia kollektiivisia kyyneleitä ympäri maapallon. Euroviisut, urheilu ja Linnan juhlat ovat lineaari-tv:tä suosituimmillaan. Näitä tunteita on vaikea saada suoratoistopalveluista.
Katso videolta yläpuolelta, mikä tosi-tv:ssä vetoaa ja ärsyttää!