Meduza: Pian 70-vuotias Putin on hyvin huolissaan terveydestään – kylpee poronsarviuutteessa ja matkustaa lääkärisaattueen kanssa

Siitä lähtien, kun Vladimir Putinista tuli Venäjän presidentti, Kreml on salannut tietoja hänen terveydentilastaan, kirjoittaa oppositiomedia.

Aluksi tämä jäi huomioimatta, mutta kun Putin alkoi myöhemmin ajoittain kadota julkisuudesta, monet arvelivat, että poissaolot liittyvät hänen lääketieteellisen hoitoonsa. Näin kirjoittaa venäläinen oppositiomedia Meduza, joka on toteuttanut yhteistyössä Projekt-julkaisun kanssa laajan tutkivan jutun Putinin terveydentilasta.

Julkaisun mukaan Ukrainaan hyökännyt 69-vuotias presidentti on hyvin huolissaan terveydentilastaan. Meduzan tietojen mukaan Putin kylpee poronsarviuutteessa ja matkustaa lääkäriryhmän saattelemana. Poronsarviuutekylpyjen sanotaan parantavan sydän- ja verisuonisairauksia sekä nuorentavan ihoa. Kylvyistä kertoi Putinille Venäjän nykyinen puolustusministeri Sergei Shoigu, vaikka niiden hyödyistä ei ole lääketieteellisiä todisteita. Putinin kiinnostuksen vuoksi poronsarvikylvyt ja vastaavat nuoruushoidot ovat saavuttaneet suosiota myös muiden huippuvirkamiesten keskuudessa, lehti kertoo.

Mukana massiivinen lääkärisaattue

Vuosien mittaan Putin on alkanut käydä yhä useammin Moskovan Kuntsevon kaupunginosassa sijaitsevassa sairaalassa. Meduzan mukaan häntä tutkii siellä "henkilökohtaisten lääkäreiden osasto". Samat lääkärit seuraavat Putinia myös matkoilla. Tutkittuaan asiakirjoja toimittajat saivat selville, että vuosina 2016-2017 presidentin mukana matkoilla oli keskimäärin viisi lääkäriä, mutta myöhemmin lääkäreiden määrä "kasvoi dramaattisesti".

Marraskuussa 2016 Putin ei esiintynyt julkisuudessa viiteen päivään – ja tuona aikana 12 lääkäriä kirjautui kerralla Rusin parantolaan Sotshissa. Putinin henkilökohtaisen lääkäriryhmän lisäksi mukana oli leikkaavia neurokirurgeja Kuntsevon sairaalasta ja kuntoutuslääkäri. Vuotta myöhemmin presidentti myönsi neurokirurgiryhmän johtajalle Oleg Myškinille Venäjän kunniatohtorin arvonimen. Oppositiomedia uskoo, että suosionosoitus ei ole sattumaa. 

Julkaisussa todetaan myös, että Putin on julkisesti osoittanut kiinnostusta kilpirauhassyövän hoitoa kohtaan. 

Vuoteen 2019 mennessä Putinin mukana matkoilla oli keskimäärin jo yhdeksän lääkäriä.

Salailua ja machon miehen imago

Palataanpa vielä hetkeksi vuoteen 2000, jolloin Putinista tuli Venäjän presidentti. Presidenttikautensa alussa Putin käytti hyväkseen mielikuvaa aktiivisesta, parhaassa iässä olevasta miehestä. Presidentin kanssa työskennelleen virkamiehen mukaan Putin ei alussa juurikaan käynyt terveystarkastuksissa tai lääkäreiden pakeilla. 

Hevosurheilusta pitävä Putin koki presidenttikautensa alussa takaiskun ja putosi ratsunsa selästä. Eräs presidentin tuttava kertoi, että erään putoamisen jälkeen Putin "ei päässyt hetkeen edes jaloilleen" ja häntä hoidettiin tapaturman vuoksi pitkään sairaalassa. Kreml, joka rakensi kuvaa Putinista maskuliinisena ja kaikkivoipana miehenä, päätti olla kertomatta julkisuuteen huonoja uutisia tämän terveydestä. 

Hevosen selästä putoamisen jälkeen vuonna 2012 Putin esiintyi ensimmäisen kerran julkisesti ontuen. Tämä tapahtui lehden mukaan kansallisen yhtenäisyyden päivänä, kun hän laski kukkia Mininin ja Pozharskin muistomerkille. Venäläisiä uutistoimistoja kiellettiin tiukasti käsittelemästä Putinin ontumista televisiolähetyksissä, eikä tilaisuudessa kuvattuja videoita julkaistu Kremlin verkkosivuilla. Loppuvuodesta 2012 ontuminen paheni, minkä vuoksi kaikki presidentin tapahtumat rajoitettiin enintään tunnin mittaisiksi.

Onko Putin sairas?

Putinin terveydestä on puhuttu yhä enemmän syksystä 2021 lähtien. Meduzan haastatteleman sairaalalähteen mukaan lääkärit ovat olleet huolissaan Putinin terveydentilasta. Syyskuussa presidentti jäi yllättäen "koronaeristykseen", koska niin moni ihminen ympärillä oli saanut tartunnan. "Koronaeristys" oli lähteiden mukaan tullut Putinin läheisillekin yllätyksenä.

Putinin pysyi eristyksissä koko syyskuun, jonka aikana hän ei esiintynyt julkisuudessa lainkaan. On kuitenkin mahdotonta tietää varmuudella, tehtiinkö Putinille sinä aikana leikkauksia tai muita toimenpiteitä.

Julkaisu huomauttaa, että viime syyskuun jälkeen presidentti alkoi pitää tapaamiinsa ihmisiin huomattavaa etäisyyttä – yleensä keskustelut käytiin valtavien pöytien vastakkaisilla puolilla.

Lue myös:

    Uusimmat