Meneekö muokattu todellisuus sinuunkin täydestä? Tutkimuksessa katseltiin "täydellisiä" Instagram-kuvia – itsetunto-ongelmiin olisi helppo ratkaisu

0:24imgSuomalainen Satu, 23, julkaisee kehopositiivisia kuvia esimerkiksi Instagramissa. Somemaailmassa Satua ärsyttää tarpeeton ilkeys
Julkaistu 10.12.2019 10:36

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Itseään on vaikeaa olla vertaamatta Instagramissa esiteltyihin, täydellisiin poseerauskuviin. Tutkimuksen mukaan niistä todella on haittaa.

Instagram aiheuttaa kasvavia ulkonäköpaineita käyttäjilleen, mutta ongelmaan on olemassa helppo ratkaisu. Jos poseeratun, muokatun ja parannellun kuvan vierellä näytetään aito versio kuvasta, se parantaa naisten itsetuntoa, kertoo Psychology Today.

Itseään on vaikeaa olla vertaamatta täydellisiin kuviin

Instagramin täydellisille kuville naureskeleminen on jo oma ilmiönsä, ja moni jakaakin kuvia todellisuudesta #instagramvsreality-hashtagin avulla. Hashtagin ideana on asettaa vierekkäin "täydellinen" kuva ja todellisuutta kuvaava kuva.

Itseään on kuitenkin vaikeaa olla vertaamatta Instagramissa esiteltyihin, täydellisiin poseerauskuviin, joilla harvoin on paljoakaan tekemistä todellisuuden kanssa: sovellukseen valitaan vain yksi kuva mahdollisesti sadoista otoksista.

Tutkimuksessa testattiin, voisiko täydelliseltä näyttävien kuvien tunnistaminen tekaistuiksi estää vertailemisprosessin ja mahdolliset negatiiviset seuraukset kehonkuvalle.

Tutkimuksessa katseltiin "täydellisiä" Instagram-kuvia

Tutkijat keräsivät 15 #instagramvsreality-julkaisua ja näyttivät naisille satunnaisesti yhden kolmesta kuvaversiosta. Tutkimukseen osallistui 305 amerikkalaisnaista, jotka olivat iältään 18–30-vuotiaita.

Kokeessa naiset näkivät joko pelkän aidon kuvan, sekä aidon kuvan että "täydellisen Instagram-version" kuvasta tai pelkän silotellun Instagram-version.

Kuvien tykkäysmäärät ja kommentit oli piilotettu, ja naiset näkivät kunkin kuvan viiden sekunnin ajan. He vastasivat kysymyksiin kehotyytyväisyydestä ennen ja jälkeen kuvien katselun.

Esimerkki #instagramvsreality-kuvasta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Esimerkki #instagramvsreality-kuvasta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Esimerkki #instagramvsreality-kuvasta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tyytymättömyys kehoon nousi täydellisen Instagram-kuvan vuoksi 

Naisten tyytymättömyys omaan kehoonsa nousi, jos he näkivät vain täydellisen Instagram-version kuvasta.

Naisilla, jotka näkivät kaksi kuvaa rinnakkain tai pelkän "aidon" kuvan, tyytymättömyyden tunne sen sijaan väheni.

Millaisia viestejä kuvat välittävät?

Naisilta kysyttiin myös, millaista viestiä he uskoivat kuvien välittävän. Jos nainen näki Instagram-kuvan ja aidon kuvan vierekkäin, 80 prosenttia tutkituista uskoi viestin olevan, että Instagram on epärealistinen.

Vain aidon kuvan nähneistä 86 prosenttia uskoi, että kuvalla haluttiin jakaa kehopositiivisuuden sanomaa.

Pelkän täydellisen Instagram-version näkeminen kuitenkin jakoi mielipiteet: 25 prosenttia uskoi kuvan naisen jakaneen kuvan esitelläkseen kehoaan ja saadakseen huomiota. 44 prosenttia uskoi, että kuva kertoi kantajansa itsevarmuudesta ja siitä, että hän näyttää hyvältä.

Tutkijoiden mukaan on tärkeää huomata, että myös #instagramvsreality-julkaisut esittelevät yleensä vain tietyn näköisiä, yleensä hoikkia ja muutenkin kauneusihanteiden mukaisia naiskehoja.

LUE MYÖS: Kuvankaunis Sarah julkaisi kuvan itsestään – riisui sitten ja paljasti totuuden: "Tietäisivätpä he vain, mitä on vaatteiden alla…"

Lue lisää lifestyle-aiheista!

Lähteet: Psychologytoday.com, Journals.sagepub.com

Tuoreimmat aiheesta

Vartalo