Ovia ja ikkunoita valmistava Kaskipuu perustaa uuden ikkunatehtaan Viitasaarelle ja palkkaa noin 200 uutta työntekijää.
Investointipäätös oli yrityksen toimitusjohtaja Matti Kasken mukaan helppo tehdä, sillä toimitilat uudelle tehtaalle olivat jo valmiina Keitelejärven rannalla, mistä Kaskipuu osti kaksi vuotta sitten konkurssiin menneen Fenestran entisen ulko-ovitehtaan.
Kaskipuu on valmistanut Viitasaaren toimipisteessään ovia vuodesta 2014 lähtien. 16 400 neliömetrin hallissa on toimitusjohtajan mukaan kuitenkin vielä tilaa ikkunoiden tuottamiselle.
– Se on valtavan iso, eikä ovituotantoon tarvita niin paljon tilaa. Pystymme kyllä tiivistämään sen verran siellä. Tuollainen tehdas maksaisi 25 - 30 miljoonaa, jos meillä ei olisi tiloja valmiina. Investointikynnys oli siis alhaisempi.
Kaski on saanut jo muutamia työhakemuksia uuteen ikkunatehtaaseen liittyen.
– Itse asiassa niitä on kyllä jo tullut. Koneiden toimitusajat ovat kuitenkin sen verran pitkiä, että tämä vuosi menee lähinnä tehdasta rakentaessa.
Ripeästi toimintaansa laajentanut Kaskipuu on tehnyt suuria investointeja aiemminkin. Vuonna 2013 yritys osti enemmistöosuuden kouvolalaisen lämmöneristeitä valmistavan Ekovillan osakkeista.
Kaski kertoo myös yrityksen tytäryhtiön aloittaneen toiminnan Ruotsissa tämän vuoden alusta. Kauppa on yrittäjän sanojen mukaan käynyt mukavasti, vaikka liiketoiminnan aloittamisesta on kulunut vasta kuukausi.
”Tee ihan mitä tahansa, mutta älä ikinä ala yrittäjäksi”
Kaskipuu sai alkunsa vuonna 1976, kun Matti Kasken isä, Eero Kaski rakensi itselleen taloa, eikä löytänyt siihen sopivia ovia.
– Kyllä hän jotkut ostikin, mutta ne olivat niin rimpuloita, että ne vääntyilivät ja jäivät tärisemään, kun oven laittoi kiinni. Eero on tällainen tekijämies, ja hän teki itselleen oven, Kaski tarinoi.
Työn laadusta vaikuttuneet naapurit ja kylänmiehet tahtoivat myös päivittää ovensa parempiin, ja Eero ryhtyi valmistamaan ovia autotallissaan. Pikkuhiljaa myös talotehtaat ja hirsimökkien valmistajat kiinnostuivat miehen tekemisistä.
Yritys on kasvanut vuosien varrella tasaisesti. Vuonna 2003 Matin siirtyessä johtoon yrityksen liikevaihto oli alle kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Viime vuonna koko konsernin liikevaihto oli noin 43 miljoonaa. Kaski kertoo suurimman pyrähdyksen tapahtuneen viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Perheyrityksen ohjaksiin tarttuminen tapahtui Kasken mukaan luontevasti. Halu ryhtyä yrittäjäksi oli kytenyt nuoren miehen sisällä jo lapsesta saakka. Lukion jälkeiset kauppatieteen opinnot yllyttivät paloa entisestään.
– Isä sanoi silloin kun olin nuori, että tee ihan mitä tahansa, mutta älä ikinä ala yrittäjäksi. Se oli varmaan se ratkaiseva tekijä, että alitajunnassa palaset loksahtivat kohdilleen. Ei sitä voinut enää muuta kuin alkaa yrittäjäksi, kun isä kielsi, Kaski naurahtaa.
Menestyminen on kovaa työtä
Kosken mukaan resepti menestyksen taustalla on yksinkertainen.
– Se on vähän tylsää sanoa, mutta kyllä kova työnteko on se ykkösjuttu. Ensin on tärkeä miettiä, mitä on tekemässä, ja sen jälkeen vain tehdään ihan hulluna töitä.
– Myös päätösten teko on tärkeää. Se on kaikista pahinta, että asioita vatvotaan liikaa. Parasta on toimia heti kun riittävä tieto on kasassa, muuten mahdollisuudet happanevat käsiin.
Toimitusjohtaja suhtautuu tulevaisuuteen optimisesti. Hän uskoo koko Suomen taloudellisen tilanteen kohenevan, kunhan asenne saadaan kohdalleen.
– Kyllä minä uskon, että tästä vielä noustaan. Kunhan saadaan yleinen ilmapiiri ensin siihen, että lopetetaan ruikuttaminen ja ruvetaan tekemään töitä kovasti.