Vapaaehtoisista koostuvat meripelastusseurat päivystävät juhannuksena Operaatio Meritähden kautta. Lähes 150 pelastusalusta ja yli tuhat vapaaehtoista meripelastajaa on valmiina auttamaan merihätään joutuneita.
Suomenlahdella juhannus on sujunut rauhallisesti. Suomenlahden merivartioston mukaan juhannus on vastannut toistaiseksi normaalia kesäviikonloppua.
Suomenlahdella juhannus on sujunut rauhallisesti. Suomenlahden merivartioston mukaan juhannus on vastannut toistaiseksi normaalia kesäviikonloppua.
Myös Espoon Meripelastajien kaksi alusta osallistuu juhannuksen päivystykseen. Pelastusveneen Emmin miehistö on ollut valmiudessa ja partioimassa torstai-illasta saakka, mutta toistaiseksi autettavien listalle on kirjattu vasta vain yksi tapaus.
- Sää ei ollut paras mahdollinen, mutta se on siinä mielessä hyvä meripelastuksen kannalta, että se rauhoittaa liikettä vesillä ja silloin sattuu ja tapahtuu vähemmän. Tämä on ollut selvästi normaalia rauhallisempi juhannus, Espoon meripelastajien Mikael Albrecht kertoo.
Yhteensä meripelastusseuroissa noin 1200 henkilöä tekee auttamistyötä täysin vapaaehtoispohjalta. Palkkaa ei makseta ja pelastajat joutuvat maksamaan jopa jäsenmaksut. Se ei intoa kuitenkaan laimenna.
- Tämä on maailman paras harrastus. Oppii erittäin paljon merenkulusta ja pelastamisesta. Kaikista parasta on se, kun pääsee auttamaan ja näkee ne helpottuneet ilmeet kun apu saapuu paikalle, Albrecht sanoo.
Myös veneilijät arvostavat vapaaehtoista pelastustyötä.
- Ei olla onneksi ikinä tarvittu, mutta tietoisuus siitä, että sinne voi soittaa ja apua saa on hyvä juttu, juhannuspurjehdukselta lauantaina palanneet Minna ja Pasi Lavinkoski pohtivat.
Veneilijät yhä vastuullisempia
Pitkään vapaaehtoisena pelastajana työskennellyt Mikael Albrecht arvioi suomalaisten veneilytaitojen kohentuneen selvästi.
- Huolimattomuutta toki esiintyy, mutta kyllä sanoisin että 99 prosenttia veneilijöistä hoitaa hommansa hyvin ja veneilee vastuullisesti. Siinä on kyllä selvää parannusta tapahtunut.
- Yksi erittäin tärkeä trendi on kännykän yleistyminen, joka tarkoittaa sitten sitä, että etsintätehtävät vähenee.
Osa tehtävistä tulee eteen oman partioinnin kautta. Monet veneilijät yrittävätkin viimeiseen asti pärjätä omillaan ongelmatilanteissa. Todellisessa hädässä kynnystä ottaa yhteyttä viranomaisiin tulisikin pelastajien mukaan laskea.
Vuosittain meripelastusseuran vapaaehtoismiehistöt auttavat tuhansia avuntarvitsijoita. Tänä vuonna seurat ovat esimerkiksi suorittaneet 364 hälytystehtävää. Viime vuonna Suomen Meripelastusseuran mukaan 33 ihmistä pelastettiin todennäköiseltä menehtymiseltä.