Jo maaliskuun alussa Ilmatieteen laitos varoitteli matalista meriveden pinnoista. Merenkurkussa ja Perämerellä tilanne on jatkunut samanlaisena koko alkukevään ja kesän: vedenpinta on ollut koko ajan 30-60 senttiä miinuksella.
– Kyllä nyt on ennätysmatalalla vesi, noin neljäkymmentä-viisikymmentä senttiä alempana. Enpä ole tällaista nähnyt koskaan aikaisemmin, kertoo veneensä kimpussa häärivä Esa Tarvainen.
Hän sai muistutuksen matalan vedenpinnan vaaroista jo viime kesän lopulla, kun vene karahti kiveen. Pohjanlahden rannikolla vedet ovat muutenkin matalat, joten puolen metrin lasku nostaa esiin uusia kiviä tutuillakin reiteillä.
– Nyt on sellainen seikkailupuisto menossa, että pitää olla tosi varovainen. Siellä on ihan uusia kiviä, joita en ole nähnyt ikinä aikaisemmin, ihmettelee Tarvainen.
Karille ja kiville ajoja
Merivartiostolla on ollut nyt enemmän hälytystehtäviä Perämeren alueella.
– Jonkin verran enemmän on ollut karilleajoja, mutta pääsääntöisesti veneilijät osaavat kyllä varoa matalia vesiä, kertoo vanhempi merivartija Terho Kinnari.
Hän tuntee ongelman hyvin, sillä tilanne on jatkunut nyt harvinaisen pitkään.
– Oikeastaan normaaliin vedenpinnan tasoon ei ole päästy vielä ollenkaan. Enimmillään on oltu kuusikymmentä senttiä nollan alapuolella, kertoo Kinnari.
Maaliskuun alusta jatkunut tilanne
Ilmatieteen laitos varoitti jo maaliskuun alussa matalista merivesistä, pitkä kuiva alkukesä on vain pahentanut tilannetta.
– Se johtuu ilmanpaineesta ja tuulista. Kun on korkeapainetta ja tuulet pohjoisen puolelta, niin se lykkää vettä etelän suuntaan täältäpäin, selvittää Kinnari.
Veneilijät odottelevat jo malttamattomasti merenpinnan nousua ja rennompaa veneilykeliä. Tilanne on kuitenkin vain huonontunut viime viikkoina.
– Mun mielestä tämä on lusahtanut vielä alaspäin viimeiset pari-kolme viikkoa, arvioi Tarvainen.
Hän pohtii, mitä matala meri Merenkurkussa tarkoittaa muualla maailmassa.
– Onkohan ne jo Tanskassa kaulaa myöten vedessä, jos tuuli on puhaltanut sinne kaiken veden? ihmettelee Tarvainen.