Tutkijaryhmä ajoitti uudestaan belgialaisesta luolasta löydettyjä fossiileja.
Neandertalinihmisten taival Euroopassa saattoi päättyä tuhansia vuosia luultua aiemmin, arvioidaan belgialaisten, brittiläisten ja saksalaisten tutkijoiden tuoreessa tutkimuksessa.
Tutkijaryhmä ajoitti uudestaan belgialaisesta luolasta löydettyjä fossiileja, joiden uskotaan olevan peräisin viimeisistä tunnetuista Euroopassa eläneistä neandertalinihmisistä.
Aiempi radiohiilitutkimus ajoitti jäänteet noin 24 000 vuoden ikäisiksi, mutta uudemman tutkimuksen mukaan niiden ikä olisikin yli 40 000 vuotta.
Myös uudessa tutkimuksessa käytettiin radiohiiliajoitusta, mutta artikkelin kirjoittajiin lukeutuvan Thibaut Deviesen mukaan uudella menetelmällä onnistuttiin ottamaan uusia näytteitä ja vähentämään ajoitusta häiritseviä epäpuhtauksia.
Ryhmä tutki myös vanhoja, Fonds-de-Foretin ja Engisin alueilta löytyneitä näytteitä ja sai niistä samankaltaisia tuloksia.
Lue myös: Tutkijoilta uskomaton havainto: ”Vain yksi geenimuutos ja kalalle alkaa kasvaa raajat”
"Ajoituksen määrittäminen on arkeologiassa aivan keskeistä"
Tutkimus julkaistiin PNAS-tiedejulkaisussa maanantaina. Artikkelin kirjoittajien mukaan neandertalinihmisten katoamisen ajoitus on kiivasta keskustelua herättävä aihe.
Ajoituksen tarkentuminen voi auttaa ymmärtämään, millainen nykyihmisen sukulaislaji oli kyvyiltään ja miksi se kuoli sukupuuttoon.
– Ajoituksen määrittäminen on arkeologiassa aivan keskeistä. Ilman luotettavaa kronologiaa emme voi ymmärtää neandertalinihmisen ja homo sapiensin välistä suhdetta, tutkijaryhmään kuuluva Tom Higham Oxfordin yliopistosta luonnehtii.
Lue myös: Evoluutio muokkaa ihmisiä tälläkin hetkellä: Vuoteen 2100 mennessä lähes kaikilla on valtimo, joka oli 1880-luvulla lähinnä kummallisuus
Neandertalinihmisten on uskottu käyttäneen esimerkiksi tiettyjä kivityökaluja, mitä taas on pidetty merkkinä lajin kognitiivisesta kehityksestä, Deviese puolestaan kuvailee.
Jos neandertalilaiset katosivat luultua aiemmin, täytyy myös nykytietoa paleoliittisen kauden työkaluista ja niiden käyttäjistä arvioida uudelleen, hän jatkoi.
Paleoliittisellä kaudella ihminen alkoi käyttää alkeellisia työkaluja. Satoja tuhansia vuosia kestäneen ajanjakson on katsottu päättyneen maaviljelyn kehittymiseen noin 8 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.