Mers-virus saattaa levitä Suomeen: ”Ei voida poissulkea”

Mers3
Mers-virus on aiheuttanut huolta Etelä-Koreassa, jossa on todettu useita tautitapauksia.
Julkaistu 05.06.2015 16:21
Toimittajan kuva

Jouni Munukka

jouni.munukka@mtv.fi

@jmunukka

Arabian niemimaalla ja Etelä-Koreassa kuolonuhreja vaatinut Mers-virus voi levitä myös Suomeen. 

Koronaviruksiin kuuluva Mers on vitsaus erityisesti Arabian niemimaalla, josta se on peräisin. Saudi-Arabiassa virus on vaatinut satojen ihmisten hengen vuodesta 2012 alkaen. 

Huolta on herättänyt se, että tauti jyllää nyt myös Etelä-Koreassa, jossa on todettu 41 tapausta. Neljä ihmistä on kuollut. 

MERS virus 05062015

Tauti on levinnyt myös Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Maailmanlaajuisesti tautitapauksia on yli 1000 ja kuolonuhreja noin 400. Suomessa Mers-virusta ei ole vielä tavattu, mutta asia saattaa muuttua. 

– Se on mahdollista, että yksittäisiä tapauksia tulee Suomeenkin. Sitä ei voida täysin poissulkea, tartuntatautiseurannan ja –torjunnan osastojohtaja Mika Salminen THL:ltä sanoo.

Koreassa sairaalaepidemia

Etelä-Koreassa virus lähti leviämään, kun yksittäinen matkailija toi taudin maahan. Hän oli vieraillut Arabian niemimaalla ja sairastunut kotimaassaan. Voisiko sama skenaario tapahtua Suomessa?

– Se on hyvä kysymys. Kaikki riippuu siitä, miten nopeasti tällainen tapaus tunnistetaan ja pystytään ottamaan huomioon tartuntatilanteissa. Meillä on kyllä hyvä terveydenhuolto, jossa on ohjeistot, miten tältä pystytään välttymään. Tämä on aika uusi tapahtuma, seuraamme tilannetta. 

Etelä-Koreassa tauti on levinnyt sairaalaepidemiana, eikä se ole päässyt leviämään ulkopuolelle. Salminen sanoo toivovansa tietoa siitä, miten tilanne pääsi syntymään, sillä se helpottaisi riskien arviointia muualla.

Korkeat kuolleisuusluvut

Hän kuitenkin sanoo, ettei Korean tilanne muuta juurikaan Suomeen kohdistuvia uhkakuvia.

Mers-virus aiheuttaa pahimmillaan hyvin vakavan keuhkokuumeen, joka häiritsee hapenottoa. Salmisen mukaan kuolleisuusluvut ovat kohtuullisen korkeita. Tauti ei kuitenkaan tartu yhtä helposti kuin 2000-luvun alussa pääasiassa Kaakkois-Aasiassa levinnyt Sars-virus, joka vaati lähes 800 kuolonuhria.

– Kuolleisuus Mers-virukseen riipuu hyvin paljon henkilön muusta terveydentilasta. Iso osa on ollut muutenkin perussairaita ihmisiä, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Lääkettä ei ole, vaan hoito on ylläpitävää tehohoitoa, Salminen sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Mers