Meksikolaisen Sinaloan huumekartellin johtajan Joaquín Guzmán Loeran oikeudenkäynnin kolmas viikko alkoi eilen New Yorkissa tiukkojen turvatoimien keskellä. Guzmán, 61, tunnetaan paremmin lempinimellään El Chapo, eli suomeksi ”Pätkä” tai myös "Tanakka".
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun merkittävä meksikolainen huumepäällikkö vastaa syytteisiin yhdysvaltalaisessa tuomioistuimessa.
Oikeutta El Chapoa vastaan käydään Yhdysvaltain liittovaltion tuomioistuimessa New Yorkin Brooklynissa. Häntä vastaan on nostettu kaikkiaan 17 syytettä. Huumekaupan lisäksi syytteisiin kuuluu muun muassa henkirikosten suunnittelu, rahanpesu ja ampuma-aserikokset.
Jutussa on mukana useita syyttäjiä, ja myös puolustukseen osallistuu useita asianajajia. Puolustuksen mukaan Guzmán on syytön. Argumentti perustuu siihen, että Guzmán ei todellisuudessa olisi ollut Sinaloan kartellin johtaja vaan pienempi tekijä organisaatiossa.
Lisäksi puolustus kiinnittää perusteluissaan huomiota järjestelmälliseen korruptioon, jonka se sanoo hallitsevan koko Meksikon valtiokoneistoa. El Chapon toiminta pitäisi puolustuksen mielestä nähdä vain Meksikon yhteiskunnan tuottamana "maan tapana".
Sittenkin El Mayo?
Puolustus sanoo, että kartellin todellinen johtaja on yhä pakosalla oleva Ismael Zambada García, joka tunnetaan lempinimellä ”El Mayo”.
Syyttäjät haluavat rajata oikeudenkäynnin koskevaan tiukasti El Chapon tekoja. Syyttäjien mukaan hän on yksi maailman merkittävimmistä huumekauppiaista ja Sinaloan kartellin johtaja.
El Chapo on syytteiden mukaan ansainnut jopa yli 14 miljardin Yhdysvaltain dollarin omaisuuden huumeliiketoimilla. Hänen sanotaan käyttäneen suuria summia viranomaisten lahjomiseen ja johtaneen ammattimaisten tappajien armeijaa.
Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän jopa neljä kuukautta. Jos Guzmán todetaan syylliseksi, hän saanee elinkautisen vankeusrangaistuksen.
Matkaa vankilasta oikeuteen vain reilu kilometri – liikenne pysäytetään
Turvatoimet oikeudenkäynnin ympärillä ovat erittäin tiukat, eikä syyttä. El Chapo on paennut tarkasti vartioiduista vankiloista kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hänen pakomatkansa jatkui toistakymmentä vuotta.
Oikeudenkäynnin aikana El Chapoa säilytetään New Yorkin Manhattanin eteläkärjessä sijaitsevassa vankilassa, Metropolitan Correctional Centerissä. El Chapo viettää korkeimman turvaluokituksen sellissään 23 tuntia vuorokaudesta, ja käy vankilan ulkopuolella vain oikeudessa.
Matkaa vankilasta oikeustalolle on vain mailin verran, eli noin 1,6 kilometriä. El Chapo siirretään oikeussaliin mittavassa, aseistetussa autosaattuessa.
Saattueen reitti kulkee Manhattanin eteläkärjestä Brooklyniin tunnetun Brooklynin sillan yli. Viranomaiset ovat sulkeneet sillan kokonaan muulta liikenteeltä kuljetusten ajaksi.
Kuljetetaan oikeuteen ruumisarkkua muistuttavassa laitteessa
Maisemiakaan El Chapo ei matkan aikana pääse ihailemaan.
Oikeudenkäynnistä säännöllisesti raportoivan New York Timesin toimittajan Alan Feuerin mukaan El Chapo taittaa matkan panssaroidun auton sisälle sijoitetussa laitteessa, joka muistuttaa ruumisarkkua. Feuer kertoi asiasta New York Timesin podcastissa viime maanantaina. Hänen ei ole myöskään annettu turvallisuussyistä halata vaimoaan.
Sali, jossa varsinainen oikeudenkäynti käydään, on Feuerin kertomuksen mukaan hyvin pieni. Se sijaitsee liittovaltion oikeustalon kahdeksannessa kerroksessa. Turvatoimet ovat myös siellä mittavat. Salia vartioi toistakymmentä vartijaa ja liittovaltion poliisia.
Oikeudenkäynnistä ei ole olemassa julkisuudessa valokuvia tai videoita, sillä kuvaaminen oikeustalossa on kielletty. Oikeustalon ympärillä partioivat raskaasti aseistautuneet poliisit ja talon sisätilat tutkitaan säännöllisesti pommien varalta.
Syyllisyydestä päättävän valamiehistön henkilöllisyyksiä ei ole turvallisuussyistä paljastettu ja heidät kuljetetaan oikeustalolle aseistetuissa saattueissa. Myöskään todistajien henkilöllisyyksiä ei kerrota etukäteen ja he ovat poliisin ympärivuorokautisessa suojelussa.
Mittavia lahjuksia poliisipomoille, poliitikoille ja viranomaisille?
Viime viikolla oikeustalolla kuultiin todistajana meksikolaista Jesús "El Rey" Zambada Garciaa, Ismael "El Mayo" Zambadan veljeä.
Zambada kertoi maksaneensa viime vuosikymmenen puolivälissä miljoonia dollareita lahjuksina korkea-arvoisille meksikolaisille viranomaisille, poliitikoille ja sotilaille auttaakseen veljeään pysymään paossa.
El Mayoa ei ole tavoitettu etsinnöistä huolimatta. Jesús Zambadan mukaan hänen veljensä luultavasti piileskelee ”jossakin vuorilla” Meksikossa.
Yksi lahjuksia vastaanottanut Jesús Zambadan lausunnon mukaan Meksikon presidentiksi ensi kuussa nousevan Andrés Manuel López Obradorin entinen avustaja Gabrien Regino. Zambada kertoi maksaneensa Reginolle ”muutaman miljoonan” dollareina. López Obrador toimi viime vuosikymmenellä pääkaupunki Méxicon pormestarina.
Regino, joka nykyään toimii pääkaupunki Méxicon yliopiston rikosoikeuden professorina, vastasi Zambadan todistajalausuntoon Twitterissä ja kutsui sitä valheeksi.
Toinen lahjuksia saanut on Zambadan mukaan Meksikon liittovaltion poliisin entinen päällikkö Genaro García Luna. Zambada sanoi antaneensa García Lunalle kolme miljoonaa dollaria käteistä salkussa.
Luna on kommentoinut väitettä kutsuen sitä ”valheeksi”, ”kunnianloukkaukseksi” ja ”vääräksi todistukseksi” joka on tehty vailla todellisuuspohjaa.
García sanoi joutuneensa rikollisjärjestöjen organisoiman järjestelmällisen valhekampanjan uhriksi siksi, että hän on pyrkinyt taistelemaan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan Meksikossa.
Zambada kertoi myös maksaneensa 250 000 dollaria Meksikon armeijan upseerille, jotta tämä peruuttaisi sotilasoperaation, jonka tarkoituksena oli El Chapon kiinniotto.
Tällä viikolla oikeudessa olisi määrä kuulla uusia todistajia, joiden henkilöllisyyttä ei ole kerrottu julkisuuteen.
Aloitti kauppaamalla appelsiineja
El Chapo varttui sangen vaatimattomissa oloissa Sinaloan osavaltion maaseudulla. Hän aloitti kauppiasuransa myymällä appelsiineja lapsuutensa naapurustossa. Jo teini-ikäisenä hänen on uskottu kasvattaneen myös kannabista ja unikkoja sekä myyneen niitä eteenpäin.
Ennen oman huumeorganisaationsa perustamista hän oli ottaut tehtäväkseen kolumbialaisen kokaiinin järjestämisen turvallisesti läpi Meksikon ja sen salakuljettamisen Yhdysvaltoihin.
El Chapolle muodostui jo nuorella iällä maine nopeana, tehokkaana ja häikäilemättömänä salakuljettajana.
– Hänen ensimmäinen lempinimensä ei ollut El Chapo (”Pätkä”) vaan El Rapido (”Nopea”), Feuer kertoo podcastissaan.
El Chapoa kuvailtiin innovatiiviseksi salakuljettajaksi, joka otti ensimmäisenä käyttöön Yhdysvaltojen rajan alittavat tunnelit huumeiden saamiseksi rajan toiselle puolelle.
– Hän on mestarillinen tunneleiden rakentaja, Feuer sanoi.
Pablo Escobarin jalanjäljille
El Chapon kerrotaan olevan hyvin kunnianhimoinen ja hän pyrkikin ylenemään nopeasti rikollisjärjestöjen sisäisessä arvojärjestyksessä.
Hän astui täyttämään tyhjiötä, kun kolumbialaiset menettivät asemansa johtavina kokaiinin salakuljettajina. Tämä tapahtui, kun maan viranomaiset saivat kiinni kolumbialaisen kokaiinikeisari Pablo Escobarin.
El Chapon nopea, tuloksellinen ja häikäilemätön toiminta aiheutti ymmärrettävää kateutta Meksikon muiden huumesalakuljettajien keskuudessa. Hänen henkensä oli usein uhattuna kilpailijoiden taholta, joten hän rakensi ympärilleen yksityisarmeijaa muistuttavan rikolliskaartin.
Pakeni pyykkikuormassa ja vältteli viranomaisia yli 12 vuotta
El Chapo sai murhista ja huumerikoksista 20 vuoden tuomion Guatemalassa vuonna 1993. Hänet siirrettiin kärsimään tuomioitaan Meksikoon Puente Granden vankilaan. Sieltä hänen onnistui paeta joidenkin vartijoiden avustamana ja pyykkikuormaan piiloutumalla vuonna 2001.
Hän piiloutui välittömästi pakonsa jälkeen ja onnistui välttelemään viranomaisia yli 12 vuoden ajan. Pitkä pakomatka onnistui osin sen takia, että monet Meksikossa, valtiokoneiston jäseniä myöten, pitävät El Chapoa paremminkin sankarina kuin roistona.
New York Timesin Feuerin mukaan Meksikon poliisit ovat välillä kiinniottamisen sijaan pyrkineet suojelemaan El Chapoa kilpailijoilta.
– Hän on Meksikossa tavallisen kansan sankari, nykyajan Robin Hood, hän sanoi.
El Chapo pakeni vielä toisenkin kerran jouduttuaan takaisin vankilaan. Tuolloin hän oli ehtinyt istua kaltereiden takana reilun vuoden, ennen kuin pakeni tunnelimestarin arvolle sopivasti vankilan alle rakennuttamaansa, yli kilometrin pituista tunnelia pitkin.
Kerskuminen Hollywood-tähdelle tuli kalliiksi
Viimeisin ja lopulta Yhdysvaltoihin luovuttamiseen johtanut kiinnijääminen tapahtui tammikuussa 2016, kun El Chapo suunnitteli itsestään kertovaa elämäkertaelokuvaa.
Hän oli elokuvanteon tiimoilta yhteydessä meksikolaiseen näyttelijään Kate del Castilloon, jonka olisi halunnut näyttelijäksi elokuvaansa.
Hän piti myös yhteyttä Hollywood-tähti Sean Penniin. Tähdet tapasivat huumeparonin loppuvuodesta 2015 tämän huippusalaisessa lymypaikassa. Penn oli paikalla Rolling Stone -lehden toimittajan ominaisuudessa ja teki Chaposta jutun lehteen.
Haastattelussa Guzman myönsi ensimmäistä kertaa salakuljetuksen. Hän kertoi kuljettaneensa Yhdysvaltoihin ”enemmän kokaiinia, heroiinia, metamfetamiinia ja kannabista kuin kukaan toinen ihminen maailmassa”.
– Minulla on laivastollinen sukellusveneitä, lentokoneita, laivoja ja rekkoja, Guzman kerskui haastattelussa.
Rolling Stonen jutun mukaan El Chapo ei tuolloin osoittanut pienintäkään katumusta.
Guzmán on tehnyt huumeliiketoimillaan miljardiomaisuuden. Talouslehti Forbes arvioi hänet vuonna 2013 maailman 67. vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi.