Mestis ollut selviytymistilassa jo kymmenen kuukautta – romahdus edessä, jos rajoitukset jatkuvat: "Tekee pahaa"

1.03972380
Jaakko Stenroos/All Over Press
Julkaistu 12.01.2021 17:01
Toimittajan kuva

Marko Leppänen

marko.leppanen@mtv.fi

@MarkoLeppnen

Koronavirus ja massiiviset yleisörajoitukset ovat olleet Mestikselle vähintään yhtä iso isku kuin SM-liigalle. Mestiksessä on omat keinot käytetty loppuun. Operatiivinen johtaja Olli Aro myöntää, että monella seuralla on menossa henkiinjäämistaistelu. 

LUE MYÖS: Kylmäävä arvio SM-liigan ja Mestiksen tilanteesta: "Osa seuroista voi kaatua pysyvästi"

Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro lähetti puheenjohtaja Tuomas Haanpäälle tiistaina aamulla viestin, jossa harmiteltiin kolme vuotta sitten tehdyn uuden stategian vesittymistä. 

Viestissä harmiteltiin, että ollaanko nyt vetämässä kaikki vessänpöntöstä alas. 

Mestiksessä on pelattu ottelu viimeksi 28. marraskuuta. Sarja on tauolla ainakin tammikuun loppuun asti

– Tekee pahaa seurojen puolesta. Tämä kuluttaa ihmisiä, Aro tiivistää tunnelmat MTV Urheilun haastattelussa. 

– Täytyy nostaa hattua seuraihmisille, jotka ovat tehneet kaikkensa omilla alueillaan ja panneet esimerkiksi omia rahojaan likoon. 

"Pitää selviytyä ja reagoida"

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kuvaili  MTV Urheilun haastattelussa SM-liigan ja Mestiksen seurojen tilannetta kriittiseksi. Aron mielestä se on hyvin tiivistetty. 

Mestiksessä on tuskailtu koronakiroja jo kymmenen kuukautta. Kesällä kaikki näytti jo paremmalta Jääkiekkoliiton ja seurojen kanssa tehdyn pelastuspaketin ansiosta. Sarjassa päätettiin esimerkiksi siirtyä lohkomalliin, joka karsii matkustuskuluja.  

Syksyllä sama helvetti alkoi uudelleen. 

– Koko ajan pitää selviytyä ja reagoida. Toimintaa ei pysty kehittämään. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)  1.03972380

Tästä on jo aikaa. TUTO:n Aleksi Poikola yritti napata kiekkoa Kiekko-Espoon Erik Autiolta 23. lokakuuta. 

Seurat äänestävät jatkosta

Mestiksessä on siirrytty malliin, jossa seurat saavat äänestää päätöksistä. Ne kokoontuvat yhteen 25. tammikuuta päättämään sarjan jatkamisesta – tai tauon pidentämisestä. 

Jos kausi päätetään panna kokonaan pakettiin, Mestiksen hallitus antaa ehdotuksen Jääkiekkoliiton liittohallitukselle, joka antaa lopullisen leiman. 

Mestiksen seurojen kulut ovat toki pienempiä kuin SM-liigaseurojen, mutta vastaavasti tulot muodostuvat eri kaavalla. SM-liigan mediakorvaus on Mestiksen seuroille kaukainen unelma. 

Halleihin tarvitaan yleisöä tai seinä iskee vastaan. 

LUE MYÖS: Mestis-valmentaja avautuu rajusti sarjan tilasta: "Päästäkää nyt perkele meidät pelaamaan"

"Ainoat neonvalot Mestiksen halleissa"

Mestis saa niskaansa paljon arvostelua, mutta on sarjan sisällä ennen koronaa tapahtunut kehitystäkin. Sarjan kokonaisliikevaihto olisi noussut viime kaudella kolmantena vuotena peräkkäin ilman koronaa. 

Mestiksen viime kauden liikevaihto oli 7,9 miljoonaa euroa, mikä on suunnilleen sama kuin keskikokoisella SM-liigaseuralla. Mestis oli tällä kaudella vuoden loppuun mennessä 1,4 miljoonaa euroa miinuksella. 

– Urheilupuolessa ei ole sinänsä vikaa, mutta olemme osanneet tuoda sarjaa aika huonosti ihmisille kulutettavaksi. Olemme etsineet uuden strategian myötä punaista lankaa ja satsanneet yhdessä tekemisen kautta viestintään. 

Mestiksen pelaajien keski-ikä on nuorentunut vuosien varrella. Kaukana ovat ne ajat, jolloin Mestiksessä pelasi kovapalkkaisia kokeneempia pelimiehiä. 

– Valtaosa pelaajista on jääkiekon korkeakouluopiskelijoita, jotka ovat urallaan tekemässä viimeisiä opintovuosia. Heidän urakehityksensä kannalta tämä on aika surullista. 

Aro ottaa esille lisäksi alueellisen vaikutuksen. Mestiksen seuroilla on iso merkitys varsinkin pienemmillä paikkakunnilla. 

– Monella pienemmillä paikkakunnilla ainoat neonvalot paistavat Mestiksen hallissa. 

LUE MYÖS: Kommentti: Pilkkaamisen on loputtava – tuore NHL-varaus näytti, että suomikiekon likasangossakin voi kehittyä

"Olemme selvinneet ennenkin"

Nummela arvioi, että jos rajoitukset säilyvät ennallaan eikä yleisöä pystytä ottamaan, Mestiksen pitäisi saada valtiolta suoraa tukea 2,5–3 miljoonaa euroa. 

Aron mukaan Nummela on arviossaan oikeilla linjoilla. Hän muistuttaa, että vaikka suurin osa Mestiksen seuroista on osakeyhtiöitä, toiminta on enemmän yleishyödyllistä kuin sitä, että osakkeenomistajille taottaisiin voittoa. 

– Kyse on henkiinjäämisestä, mutta olemme selvinneet ennenkin. 

Tuoreimmat aiheesta

Mestis