Meteorologi: Näin Espanjan tappavat rajuilmat syntyivät – yli puolen vuoden sateet vuorokaudessa

Meteorologi Markus Mäntykannas taustoittaa Forecalla tällä viikolla Espanjaan iskeneiden rajuilmojen syistä. 

Espanjaan iskivät tiistaina pahimmat tulvat yli 30 vuoteen. Tulvissa on uutistoimisto Reutersin mukaan kuollut yli 70 ihmistä ja lukuisia ihmisiä on yhä kateissa. 

Rankkasateet osuivat suureen osaan Espanjan itä- ja eteläosia, jonne vettä on kertynyt vuorokaudessa paikoin yli 300 millimetriä, mikä vastaa yli puolta alueen normaalista vuosisadekertymästä (400–700 mm). Havaintoja on myös jättirakeista ja trombeista. Pelkästään tiistain aikana Espanjassa havaittiin yli 20 000 salamaniskua. Rajuilmoihin liittyi rankkasateiden lisäksi myös hirmumyrskyn voimakkuudella puhkuneita tuulen puuskia (yli 33 m/s), jättirakeita ja trombeja.

Meteorologi Markus Mäntykannaskirjoittaa Forecan sivuilla, että syksyisin ilmakehän viiletessä lämpimästä Välimerestä haihtuu runsaasti kosteutta. Tämän seurauksena voi syntyä vaarallisia sääilmiöitä ja rankkasateita.

Alkaneella viikolla sääasetelma suosi voimakkaita sääilmiöitä Iberian niemimaalla. Espanjan lounaispuolelle Cadizinlahdelle kehittynyt matalapaineen alue ja ilmakehässä vallinneet suotuisat tuuliolosuhteet johtivat alueella lukuisiin rajuilmoihin maanantain ja tiistain aikana, Mäntykannas kirjoittaa.

Hänen mukaansa rankkasateita ja vaaraa aiheuttavia sääilmiöitä syntyy matalalla kynnyksellä silloin, kun ilmavirtaus käy pinnassa pitkän matkaa lämpimän merialustan yli ja pakkaa kosteutta kohti vuoristoista ranta-aluetta. 

Mäntykannas kertoo, että tuuliolosuhteiden muuttuessa ilmakehässä voimakkaasti korkeuden mukana, puhutaan suuresta tuuliväänteestä. 

– Kohonnut tuuliväänne ja ilmakehän suuri kosteuspitoisuus suosivat vaaraa aiheuttavia säätapahtumia, kuten pitkäkestoisia rajuilmoja. Niihin voi liittyä rankkasateita, trombeja ja suuria rakeita. Espanjan itäosassa kaakkois- ja itävirtaukset voivat aiheuttaa rajua tulvimista, kun kostea mereltä virrannut ilma törmää vuoristoihin ja muodostaa pitkäkestoisia rankkasateita.

 

Lue myös:

    Uusimmat