Meteorologi viikonlopun salamoinnista: "En ole koskaan nähnyt tällaista"

Maasalamoita oli kesäkuun ensimmäisten 36 tunnin aikana enemmän kuin koko kuussa keskimäärin, kertoo Ilmatieteen laitos viestipalvelu X:ssä.

Viikonloppuna oli ollut noin 34 000 maasalamaa sunnuntai-iltapäivän loppuun mennessä, kertoo päivystävä meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta.

Kesäkuun keskiarvo on Ilmatieteen laitoksen mukaan noin 25 100 maasalamaa, kun tarkastelujaksona ovat vuodet 1991–2020.

–  En ole koskaan nähnyt tällaista, Saarikalle sanoo kesäkuun alun salamamääristä.

Sunnuntaina salamoita oli ollut vähän ennen iltakuutta noin 20 000. Salamointia esiintyi etenkin maan etelä- ja keskiosissa sekä Kainuussa. Saarikalle ennakoi, että kesäkuun alun poikkeukselliset salamamäärät todennäköisesti vielä kasvavat. Myös tälle päivälle on luvassa ukkosia.

Poikkeuksellisen voimakas salamointi johtuu Saarikallen mukaan kosteista ja lämpimistä ilmamassoista.

– Toukokuussa alkoi hellejakso. Aluksi oli kuivaa, kuten tyypillisesti on, mutta vähitellen ilmakehän kosteussisältö on kasvanut, ja nyt on tullut runsaitakin ukkosia.

Eilen suurin sademäärä oli ennen iltakuutta mitattu Kokemäellä Satakunnassa. Siellä oli satanut 12 tunnin aikana lähes 30 millimetriä vettä. Saarikallen mukaan sademäärät saattoivat olla paikoin suurempiakin, koska kovimmat sateet eivät välttämättä osuneet mittauspisteeseen. Ukkoskuurojen yhteydessä on voinut sataa myös rakeita.

Lue myös:

    Uusimmat