Dokumenttiohjaaja Michael Mooren uusin dokumentti Sicko – aivan sairasta toi yhdysvaltalaisen terveydenhuollon miinuspuolet kansainvälisen huomion kohteeksi.
Yhdysvaltalainen dokumentaristi ja kirjailija Michael Moore, 53, on tullut tunnetuksi amerikkalaisen yhteiskunnan epäkohtia kärkkäästi ruotivista dokumenteistaan.
Kansainväliseen julkisuuteen Moore nousi Yhdysvaltojen asekulttuurista kertovan Bowling for Columbine -dokumentin myötä vuonna 2002. Coloradon osavaltiossa sijaitsevassa Columbinen lukiossa 20. huhtikuuta 1999 tapahtuneen verilöylyn innoittama dokumentti palkittiin muun muassa parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnolla.
Kesällä 2004 Moore julkaisi presidentin vaalien alla George W. Bushin hallintoa kritisoivan Fahrenheit 9/11 -dokumentin. Bushin haastajan, demokraattien John Kerryn kannattajaksi tunnustautunut Moore myönsi, että elokuvan tarkoitus oli suistaa Bush vallankahvasta.
Sicko paljastaa terveydenhuollossa muhivan mätäpaiseen
Moore on varmasti maailman tunnetuin dokumentaristi, joka herättää vahvoja tunteita niin puolesta kuin vastaan. Kesäkuun lopulla Moore marssitti valkokankaille uusimman Sicko-nimeä kantavan dokumenttinsa. Tällä kertaa syyniin on joutunut Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmä, josta Mooren mukaan löytyy paljon parannettavaa.
Michael Mooren mielestä on käsittämätöntä, että 50 miljoonaa amerikkalaista joutuu elämään ilman sairausvakuutusta. Yhdysvalloissa ei ole samankaltaista julkista terveydenhuoltoa kuin esimerkiksi Kanadassa, Britanniassa – tai Suomessa. Yhdysvalloissa raha ratkaisee, kuka saa hoitoa ja kuinka paljon. Moore ei voi käsittää kyseistä asetelmaa ja hehkuttaa etenkin Kanadan tapaa hoitaa terveydenhuolto Yhdysvaltoja oikeudenmukaisemmin, edullisemmin ja tehokkaammin.
Köyhän kannattaa pysyä terveenä
Moore ei anna dokumentissa ymmärrystä myöskään sairausvakuutuksia kauppaaville vakuutusyhtiöille, joiden tavoitteena on hänen mielestään pelkästään rahan kerääminen ihmisten terveyden uhalla. Mooren mukaan rahaa kertyy vakuutusyhtiöiden kirstuihin siten, että vakuutuksen hankkinut saa vain minimimäärän tarvitsemaansa hoitoa.
Moore selventää agendaansa monin esimerkein. Dokumentissa Moore esittelee esimerkiksi keski-ikäisen sairausvakuutusta vailla olevan miehen, joka leikkasi sirkkelillä vahingossa keskisormensa ja nimettömänsä poikki. Sairaalassa miehelle kerrottiin, että keskisormenpään liittäminen maksaisi hänelle 60 000 dollaria ja nimettömän operoinnille tulisi hintaa 12 000 dollaria. Vähävarainen mies tuli tietenkin valinneeksi nimettömän sormen.
Toinen hätkähdyttävä esimerkki on, kuinka Moore lähtee syyskuun 11. päivän terrori-iskuissa vaurioituneitten pelastustyöntekijöiden kanssa veneellä hankkimaan terveydenhuoltoa ja lääkkeitä Kuuban puolelta. Yhdysvallat pitää Kuubaa taloussaarrossa, minkä vuoksi Mooren tempaus ei innostanut Bushin hallitusta – Kuubaanhan ei saa matkata Yhdysvalloista noin vain. Juuri ennen elokuvan ensi-iltaa Cannesissa Moore joutui rikostutkintaan. Sickoa uhkasi takavarikointi, minkä vuoksi Moore lähetti pikaisesti dokumenttinsa kopion Kanadaan turvaan.
Kritiikkiä riittää
Michael Moore on onnistunut herättämään dokumentillaan laajaa keskustelua. Kaikki eivät kuitenkaan yhdy Mooren näkemyksiin. Esimerkiksi uutiskanava CNN väitti, että dokumentin esittämillä faktoilla ei ole todellisuuspohjaa. Moore vastasi CNN:lle väittämällä kanavan valehtelevan. CNN myönsi tehneensä yhden virheellisen arvioinnin kritisoidessaan Mooren elokuvaa.
Toukokuisilla Cannesin elokuvajuhlilla dokumentti sai kansainväliseltä yleisöltä raivoisat suosionosoitukset. Moore ylistää dokumentissa etenkin Kanadan julkista terveydenhuoltoa. Useiden kriitikoiden mukaan dokumentaristi antaa Kanadan ja muiden esillä olleiden maiden julkisesta terveydenhuollosta liian ruusuisen kuvan, ovathan pitkät leikkausjonot arkipäivää myös näissä maissa. Kanadalaiset ovat kuitenkin alkaneet dokumentin myötä keskustella mediassa julkisen terveydenhuollon arvosta ihmisoikeutena.
Kuuba on ollut innoissaan dokumentin tuomasta positiivisesta julkisuudesta. Moorehan väittää Sickossa, että pieni ja köyhä Kuuba hoitaa terveydenhuollon paljon Yhdysvaltoja paremmin.
Sicko saa Suomessa ensi-iltansa perjantaina 26. lokakuuta. Terveydenhuolto aiheena on ollut viikkoja tapetilla sairaanhoitajien palkkakamppailun takia. Saa nähdä, heittääkö Mooren elokuva lisää vettä myllyyn.
Elokuvan nettisivut (englanninkieliset)
Teksti: Lena Nelskylä