Microsoft: Venäjään yhdistetyt hakkeriryhmät ovat tehneet yli 200 kyberoperaatiota Ukrainassa

17:15img
Katso videolta, kuinka Venäjän kyberiskut ovat vaikuttaneet Ukrainaan.
Julkaistu 28.04.2022 15:59

MTV UUTISET – STT

Teknologiajätin tuoreen raportin mukaan kyberhyökkäyksiä on usein ajoitettu Ukrainassa tehtyjen sotilaallisten iskujen yhteyteen.

Venäjän hallintoon yhdistetyt hakkeriryhmät ovat tehneet useita kymmeniä kyberhyökkäyksiä Ukrainaa vastaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa maassa helmikuun lopulla. Asiasta kertoi teknologiajätti Microsoft raportissaan.

Hybridisodankäynnin puitteissa Venäjä on ajoittanut kyberhyökkäyksiä Ukrainassa tehtyjen sotilaallisten iskujen yhteyteen.

Microsoft kertoo ainakin kuuden erillisen Venäjä-mielisen toimijan tehneen kyberhyökkäyksiä Ukrainaa vastaan. Yhtiön mukaan Venäjän hyökkäyssodan aikana on tehty yli 230 kyberoperaatiota.

Yhtiön mukaan kybersodankäyntiin liittyvät hyökkäykset uhkaavat siviilien hyvinvointia.

Hyökkäyssodan ensimmäisen viikon aikana venäläisten hakkerien kerrotaan hyökänneen merkittävää ukrainalaista mediatoimijaa vastaan. Raportin mukaan hyökkäys tehtiin samana päivänä, kun Venäjän asevoimat ilmoitti aikeistaan tuhota ukrainalaisia kohteita, joiden se väitti liittyvän "disinformaatioon". Lisäksi venäläiset tekivät Kiovassa samana päivänä tv-torniin kohdistuneen ohjusiskun.

Microsoftin mukaan iskujen tavoitteena on "häiritä tai heikentää Ukrainan hallintoa ja sotilaallisia toimintoja sekä heikentää kansan luottamusta näihin instituutioihin".

Kyberhyökkäyksiä valmisteltu jo 2021

Yhtiö kertoo jäljittäneensä lähes 40 tuhoisaa kyberhyökkäystä, jotka kohdistuivat satoihin järjestelmiin. Kolmannes näistä oli kohdistettu suoraan Ukrainan hallinnon organisaatioihin niin kansallisella kuin paikallisellakin tasolla. Hyökkäyksistä 40 prosenttia oli kohdistunut kriittiseen infrastruktuuriin.

Osa hyökkäyksistä oli niin sanottuja wiper-iskuja, joiden tarkoituksena on poistaa elintärkeää dataa hakkeroidusta tietokonejärjestelmästä.

Hakkerit käyttivät hyökkäyksissä muun muassa kalastelua ja paikkaamattomia tietoturva-aukkoja.

Raportin mukaan kyberhyökkääjät olivat alkaneet valmistella hyökkäyksiään jo maaliskuussa 2021.

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota