Mies ampui karhunpennun – kertoo hämmästyneensä, kun karhu olikin "liian pieni"

Metsästäjä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen ja metsästyskieltoon tämän ammuttua karhunpennun Tuusniemellä viime syyskuussa.

Mies kertoi tulleensa karhuhaukulle ja havainneensa yllätyksekseen, että ensin yksi ja sitten toinen karhu olikin hänestä noin 30 metrin päässä. Hän oli nopeasti ottanut aseensa ja ampunut pienempää karhua.

Karhu olikin pentu.

Kertoi luulleensa karhua isommaksi

Mies kiisti, että olisi ampunut karhunpennun tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta. Hän kertoi luulleensa ampuneensa erauskarhua.

Mies kertoi hämmästyneensä ammutun karhun luokse mennessään, että karhu olikin liian pieni. Miehen mukaan karhu näytti ammuttaessa isommalta kuin olikaan.

Erauskarhulla tarkoitetaan vieroitusikäistä karhua, ylivuotista pentua. Tällaisen vasta itsenäistyvän karhun saa luvallisesti kaataa.

Kyse oli kuitenkin alle vuoden ikäisestä karhunpennusta, joka painoi 32,5 kiloa. Oikeudessa todettiin vertailun vuoksi, että lokakuussa ammutut eraukset ovat painaneet keskimäärin 92 kiloa.

Oikeus: Kokenut metsästäjä toimi väärin

Metsästyksenjohtajan kertomuksesta kävi ilmi, että ohje oli ollut ampua yksittäistä karhua. Mies oli näin rikkonut ohjetta ampumalla toisen karhun kanssa olleen karhun, jota luuli eraukseksi.

– Ammutun karhun pieni koko 32 kiloa huomioon ottaen [miehen] olisi tullut pidättyä ampumasta karhua ennen kuin hän on varmistautunut siitä, että kyse oli metsästyksenjohtajan mukaisesta yksittäisestä karhusta tai vähintään erauskarhusta. Kun [mies] ei ollut näin menetellyt, hän oli rikkonut olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta, vaikka hänellä olisi kokeneena metsästäjänä ollut kyky ja tilaisuus sitä noudattaa.

Oikeus piti alle vuoden ikäisen karhun ampumista törkeän huolimattomana. Oikeus katsoi miehen ottaneen tietoisen riskin siitä, että karhu olisi pentu.

1960-luvulla syntynyt mies tuomittiin törkeästä metsästysrikoksesta 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja kolmen vuoden metsästyskieltoon. Lisäksi teossa käytetty kivääri tuomittiin valtiolle.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat