Mies riisui kondomin kesken seksin – kanadalaisoikeus veti lopulta tiukan linjan

shutterstock_7495477
Kanadalaisoikeus linjasi, että kondomin jättäminen pois ilman seksikumppanin suostumusta voi olla seksuaalista väkivaltaa. Kuvituskuva.Copyright (c) 2007 Diego Cervo/Shutterstock.
Julkaistu 03.08.2022 13:32

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Kanadan korkeimman oikeuden mukaan henkilö voi syyllistyä seksuaaliseen väkivaltaan, mikäli hän jättää kondomin pois, kun seksikumppani on sen käyttöä edellyttänyt. Linjaus tehtiin käsiteltäessä tapausta, jossa nainen sanoo miehen ottaneen kondomin pois seksin aikana hänen tietämättään. Tapauksesta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Kanadan korkein oikeus linjasi perjantaina 29. heinäkuuta antamassaan päätöksessä, että henkilö voi syyllistyä seksuaaliseen väkivaltaan, jos hän ei käytä kondomia seksin aikana sen jälkeen, kun seksikumppani on häneltä kondomin käyttöä edellyttänyt. 

Korkein oikeus päätti, että kondomin ottaminen pois salaa tai sen jättäminen käyttämättä voidaan tulkita suostumuksen rikkomisena ja se voi johtaa tuomioon seksuaalisesta väkivallasta. 

Lue myös: Vantaalainen Sonya, 17, kuvasi häntä ahdistelleita aikuisia miehiä videolle – satoja tuhansia katselukertoja: "Tämä on se todellisuus"

Käsittelyssä tapaus vuodelta 2017

Tapaus, jonka yhteydessä tällainen linjaus tehtiin, liittyy mediatietojen mukaan viisi vuotta kestäneeseen oikeuskiistaan, jossa syytettynä on mies nimeltä Ross McKenzie Kirkpatrick.

Asiaa koskevan oikeuden asiakirjan mukaan Kirkpatrick ja syytteen nostanut nainen tapasivat netissä ja harrastivat seksiä kahdesti yhden yön aikana vuonna 2017. Nainen kertoo suostuneena seksiin Kirkpatrickin kanssa sillä ehdolla, että mies käyttäisi kondomia. 

Nainen sanoo miehen jättäneen kondomin pois

Naisen mukaan ensimmäisellä yhdyntäkerralla kondomi oli käytössä, mutta toisella kertaa ei, minkä nainen kertoo tajunneensa vasta jälkikäteen.

Nainen nosti Kirkpatrickia vastaan syyteen seksuaalisesta väkivallasta. Naisen mukaan hän ei olisi suostunut yhdyntään toistumiseen, jos olisi tiennyt, että miehellä ei nyt ollut kondomia.

Kirkpatrickia syytetään siitä, että hän ei käyttänyt kondomia seksin aikana, vaikka hänen seksikumppaninsa oli suostunut vain suojattuun seksiin. 

Videolla pohditaan, millaista on vastuullinen seksin ostaminen. Juttu jatkuu videon alla.

10:43img

KATSO MYÖS: Millaista on vastuullinen seksin ostaminen? Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa tietokirjailija Paula Tiessalo.

"Stealthing" eli häivetekniikka

Kondomin pois ottamisesta salaa seksin aikana on joskus käytetty englanninkielistä termiä ”stealthing”. Väestöliiton sivuilla kerrotaan, että suomenkielinen vastine stealthingille on "häivetekniikka", joka tarkoittaa kondomin pois ottamista tai rikkomista suunnitelmallisesti kesken seksin, seksikumppanin tahdon vastaisesti ja tältä salaa.

Vuonna 2019 julkaistussa artikkelissa todetaan, että häivetekniikka on yksi seksuaalisen väkivallan ja nöyryytyksen muoto.

Reutersin mukaan häivetekniikka on noussut oikeudellisen tarkastelun alle esimerkiksi Saksassa ja Britanniassa, joissa teosta on myös tuomittu ihmisiä. Reuters kertoo, että Yhdysvalloissa Kalifornia kielsi tällaisen teon viime vuonna.

Käräjäoikeuden päätös kumottiin

Käräjäoikeuden tuomari hylkäsi syytteen hyväksyen Kirkpatrickin näkemyksen siitä, että pari oli yksissä tuumin suostunut seksisuhteeseen.

Myöhemmin Brittiläisen Kolumbian muutoksenhakutuomioistuin kumosi käräjäoikeuden päätöksen ja määräsi uuden oikeudenkäynnin. Perusteet olivat, että käräjäoikeuden tuomarin ei olisi pitänyt hylätä seksuaalista väkivaltaa koskevaa syytettä todisteiden puutteen vuoksi.

Kirkpatrick valitti päätöksestä Kanadan korkeimpaan oikeuteen.

Lue myös: Älä kutsu deittiä "katsomaan Netflixiä" – suositussa kutukutsussa piilee vaara

Käsittely eteni korkeimpaan oikeuteen

Korkeimmassa oikeudessa Kirkpatrickin valitus hylättiin perjantaina 29. heinäkuuta äänin 5–4 ja todettiin uuden oikeudenkäynnin olevan tarpeen. Reutersin mukaan korkein oikeus ei sanonut, oliko Kirkpatrick syyllinen vai ei.

Reutersin mukaan kaikki tuomarit olivat yksimielisiä siitä, että Kirkpatrick tarvitsee uuden oikeudenkäynnin. Neljä yhdeksästä tuomarista tuli tähän lopputulokseen toisia lakipykäliä tulkiten ja todeten, että kondomin poistaminen salaa on petos.

Näin korkeimman oikeuden tuomari kommentoi

Tuomari Sheilah Martin kirjoitti päätöksessä, että yhdyntä ilman kondomia on aivan erilainen fyysinen teko kuin yhdyntä kondomin kanssa. Hän kirjoitti, että kun kondomin käyttö oli suostumuksen ehto, voidaan sen tässä tapauksessa tulkita Kanadan rikoslain mukaisesti olevan osa "kyseistä seksuaalista toimintaa".

Kanadan lain mukaan seksuaalinen väkivalta edellyttää todisteita suostumuksen puuttumisesta tiettyyn seksuaaliseen toimintaan, Reuters kertoo.

kondomin ottaminen esiin

Tapausta on käsitelty oikeudessa viisi vuotta. 

Korkeimman oikeuden ratkaisu saa kiitosta

Tapauksesta uutisoiva IFL Science kertoo, että Kanadassa naisten oikeuksia ajavat järjestöt ovat kiitelleet korkeimman oikeuden päätöstä. 

Toiminnanjohtaja Pam Hrick Women's Legal Education and Action Fund -järjestöstä kirjoitti tiedotteessa, että päätös on tärkeä lausunto sen puolesta, että seksikumppaneiden pitää kunnioittaa päätöstä vaatimuksesta käyttää kondomia seksin aikana. Hän pitää päätöstä perustavanlaatuisena sen kannalta, että jokaisella on oikeus seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja tasa-arvoon. 

Oikeustieteen professori seuraa tapausta mielenkiinnolla

Oikeustieteen professori Dawn Moore kanadalaisesta Carletonin yliopistosta kommentoi tapausta Reutersille.

Hänen mukaansa on kiinnostavaa nähdä, miten tuomarien tulkitsemia petokseen liittyviä lakipykäliä tulkitaan ja sovelletaan tässä tapauksessa samaan aikaan seksuaalisen väkivallan lakipykälien kanssa ja miten ne vaikuttavat oikeuden tulkintaan siitä, tapahtuiko tilanteessa seksuaalista väkivaltaa ei.

Mooren mukaan hypoteettisesti ajatellen syyttäjille voi olla etua, jos he voivat nostaa syytteen sekä petoksesta että seksuaalisesta väkivallasta. Hän sanoo myös, että yksityisesti tapahtuneen tilanteen todistaminen on kuitenkin haastavaa.

Lue myös: Brittimies tökki reikiä kondomiin ennen seksiä – sai vankeustuomion raiskauksesta: "Hän sanoi, että se oli tyhmintä, mitä hän on ikinä tehnyt"

Lähteet: IFL Science, Reuters, Väestöliitto

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde