Mies soitti hätäkeskukseen ja ilmoitti vankilassa olevan miehen hiippailevan pommivyön ja haulikon kanssa – aiheutti tuntien poliisioperaation

2:45imgHätäkeskuspäivystäjä muistelee työhistoriansa mukavinta muistoa. Useat tapaukset päättyvät kuitenkin ikävästikin.
Julkaistu 12.05.2020 18:30
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Tampereella aiheutui viime heinäkuussa mittava poliisioperaatio, kun eräs mies päätti soittaa hätäkeskukseen kertoen perättömiä väitteitä pommi- ja asemiehestä.

Mies oli soittanut hätäkeskukseen ja ilmoittanut, että hänellä olisi räjähdysainetta kuusi pötköä dynamiittia ja katkaistu haulikko ladattuna.

– Musta vähän tuntuu, että noi naapurit tarvii vähän enemmän apua kuin minä, hän oli ilmoittanut puhelimessa.

Puhui poliisille palturia

Paikalle saapuneille neljälle poliisipartiolle mies oli kertonut, että puhelun oli soittanut asunnossa ollut kolmas henkilö, joka olisi poistunut ennen poliisin tuloa. Mies kertoi kolmannella henkilöllä olleen yllään dynamiitilla varustettu räjähdevyö ja mukanaan ladattu katkaistu haulikko.

Ilmoituksesta seurasi operaatio, jossa neljä poliisipartiota etsi miestä yhtensä 10 tuntia ja 34 minuuttia.

Mies meni pajunköyden syöttämisessä niin pitkälle, että hän nimesi tuntemansa miehen väittämäkseen asemieheksi. Aiheetta ilmiannetulle miehelle ei onneksi syntynyt tosiasiallista vaaraa joutua epäillyksi teosta, sillä hän oli tapahtuma-aikaan vankilassa.

Asiassa syytettynä oli myös nainen, joka oli vahvistanut miehen tekaistut tiedot kertoen nähneenä kuvitellun kolmannen henkilön ladanneen haulikkoa.

Nainen väitti myötäilleensä miestä painostettuna

Hätäkeskukseen soittanut mies myönsi esitutkinnassa lukurin laskettelemisen. Nainen puolestaan kiisti rikoksen, kertoen ”jollain tavalla” myötäilleensä kertomusta, mutta ollen silti sitä mieltä, ettei rikoksen tunnusmerkistö täyttynyt. Naisen mukaan hän oli kieltänyt miestä soittamasta hätäkeskukseen, mutta oli kertomusta myötäilleessään toiminut painostuksen ja pelon alaisena. Tälle painostukselle ei löytynyt muuta näyttöä kuin naisen oma kertomus.

Vuonna 1988 syntynyt puuta heinää puhunut mies tuomittiin perättömästä vaarailmoituksesta ja väärästä ilmiannosta yhteensä 80 päiväsakon rangaistukseen, joka hänen tuloillaan tarkoitti 480 euron seuraamusta.

Vuonna 1993 syntynyt nainen tuomittiin taas avunannosta perättömään vaarailmoitukseen 10 päiväsakon rangaistukseen, joka tarkoitti 80 euron seuraamusta.

Heidät määrättiin lisäksi korvaamaan Sisä-Suomen poliisilaitokselle runsaat 1700 euroa, josta naisen osuus oli noin 340 euroa.

Tuomio on lainvoimainen.

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi