Jonna Karonen pelasti toissapäivänä miehen hengen Kokonniemen maauimalassa Porvoossa. Krampin uuvuttama mies oli jo vaipumassa sameaan veteen, kun Karonen sai hänet pinnalle. Miehen kiitokset ilahduttivat kokenutta auttajaa.
Porvoolaisen uimavalvojan Jonna Karosen nopea toiminta pelasti toissailtana miehen hukkumasta Kokonniemen maauimalan lampeen Porvoossa. Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Uusimaa-lehti.
Kahdeksan ulkomaalaistaustaisen miehen kaveriporukka oli tapauksen sattuessa viettämässä kesäiltaa rannalla. Karosen mukaan miehet hyppelivät alkuillasta laiturilla ja yrittivät muun muassa lainata häneltä pelastusvenettä, josta hän tietenkin kieltäytyi.
Sitten kaksi miehistä lähti uimaan laiturilta lammen yli.
– Kesken matkan miehet alkoivat huutaa, heilua ja huitoa. Seurasin tilannetta jonkin aikaa, koska en ollut varma oliko kyseessä tositilanne vai pelleilivätkö miehet. Ymmärsin kuitenkin pian, että nyt on käymässä oikeasti pahasti, Karonen selvittää.
Karonen otti avuksi sup-laudan ja lähti juoksemaan veteen. Lampi on syvimmillään noin kymmenmetrinen.
– Paikalle meloessa huomasin, että uhri ei käynyt enää pinnalla. Hänen ystävänsä yritti ilmeisesti auttaa, mutta ei osannut ja joutui melkein itsekin vaaraan tilanteessa. Minä ehdin onneksi ajoissa paikalle ja erotin vielä miehen sameassa vedessä. Sain häntä kädestä kiinni ja nostin laudalle.
Afganistanilainen mies oli shokissa
Mies alkoi pinnalle päästyä hengittää, eikä häntä tarvinnut elvyttää. Aluksi mies oli kuitenkin shokissa tapahtuneen takia.
– Jututin kaveria rannassa sen minkä pystyin ja jo matkalla rauhoittelin, että kaikki on hyvin. Mies oli afganistanilainen eikä puhunut suomea ollenkaan, eli meillä oli vähän kommunikaatiovaikeuksia. Yksi rannalla olijoista osasi myöhemmin tulkata. Selvisi, että miehelle oli tullut uidessa jalkaan kramppi, ja hän oli hukkua sen takia.
Sairaanhoitajaksi opiskeleva Karonen seurasi vielä rannalla miehen vointia ja jutteli tämän kanssa, kunnes hän pystyi lähtemään kavereidensa tukemana pois.
”Hädällä ei saa pelleillä”
Salibandyä maajoukkuetasolla pelannut Jonna Karonen on työskennellyt tätä ennen 4 kesää uimavalvojana Porvoossa ja Helsingissä. Täpäriä tilanteita on tullut aiemmin vastaan muutama.
Karonen varoittaa ihmisiä pelleilemästä hädällä, jos todellista hätää ei ole.
– Joskus minulta tullaan kysymään esimerkiksi sellaista, että jos menen tuonne hukuttautumaan, tuletko pelastamaan. Joillekuille se on hauska vitsi, mutta kun on itse töissä, se ei ole niin vitsikästä enää.
Myös toista pelastaessa pitää Karosen mukaan olla tarkkana, ettei käy itselle huonosti.
– Yleensä hukkuva uhri painaa refleksinomaisesti pelastajansa veden alle pyrkiessään itse pinnalle. Pelastajan olisi hyvä ottaa rannalta mukaan jokin sellainen apuväline, josta pelastettava voi ottaa kiinni. Jos rannalla ei ole pelastusrengasta, vaikkapa kylmälaukku käy.
Uimareita Karonen kehottaa uimaan mahdollisuuksien mukaan aina rannan myötäisesti.
– Ystävä on hyvä ottaa mukaan, että hän voi hakea apua, jos sattuu jotain.
Kiitokset lämmittävät
Karosen pelastama afganistanilaismies tuli eilen uimarannalle kiittämään Karosta hienosta toiminnasta.
– Se lämmitti sydäntä ihan tosi paljon.
– Ja totta kai tuntuu hienolta, että pystyy auttamaan. Välillä, kun rannalla ei ole uimareita, ihmiset tulevat ihmettelemään, että miksi vain istumme siellä emmekä tee mitään. Sen vastapainoksi on totta kai ihana saada positiivista palaitetta ja onnistumisen kokemuksia. Vaikka toki vain työtähän se minulle oli – sitä vartenhan minä siellä olen, Karonen naurahtaa.