Miesten "vaihdevuosioireita" ei ilmene kaikilla

Lehtikuva/Mikko Stig
Lehtikuva/Mikko StigCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2009.
Julkaistu 03.05.2009 20:00(Päivitetty 13.06.2012 09:53)

Naisten kuumista aalloista on keskusteltu iät ja ajat, mutta miesten "vaihdevuodet" on uudempi puheenaihe. Testosteronivajeen myötä miehillä voi ilmetä muun muassa erektiohäiriöitä ja seksuaalista haluttomuutta. Läheskään kaikki miehet eivät kuitenkaan kärsi oireista.

Lääketieteen tohtori Riitta Rönkä korostaa, että vaihdevuosi-sana ei ole täysin oikea, vaan ennemmin puhutaan miehen ikääntymiseen liittyvästä kivesten vajaatoiminnasta.

– Miehillä kivesten toiminta alkaa heiketä iän myötä, ja noin 40 ikävuoden jälkeen seerumin testosteronipitoisuus laskee prosentin vuodessa. Testosteronin lasku on siis normaali miehen ikääntymiseen liittyvä ilmiö, eikä välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita.

Aivolisäke yleensä korjaa kivesten vajaatoiminnan aiheuttaman testosteronipitoisuuden laskun stimuloimalla testosteronieritystä.

– Iän myötä tämä palautejärjestelmä häiriintyy, ja kivekset eivät pystykään tehostamaan testosteronituotantoa stimuluksesta huolimatta, Rönkä kertoo.

Kaikilla ei ilmene oireita

Noin puolet miehistä, joilla todetaan matala, viitearvojen alapuolella oleva testosteroniarvo, ei koe minkäänlaisia testosteronin puutteen oireita. Päinvastoin noin puolella miehistä, joilla on testosteronivajeeseen sopivat oireet, ei kuitenkaan todeta laboratoriokokeissa testosteronivajetta.

– Tämän vuoksi miehillä niin sanottu vaihdevuosioireisto ei ole yhtä selkeä kuin naisilla, joilla munasarjojen toiminta alkaa hiipua noin 45 ikävuoden kohdalla, ja toiminta lakkaa kokonaan.

Testosteronivajeen tyypillimpiä oireita ovat erektiohäiriö ja seksuaalinen haluttomuus, kun samalla todetaan viitearvojen alapuolella oleva seerumin testosteronitaso.

– Joskus voi esiintyä älyllisen suorituskyvyn heikkenemistä, lihasmassan vähenemistä, unihäiriöitä, depressiota, hikoiluoireita ja vyötärölihavuutta.

Mittaustulos vaihtelee helposti

Testosteronipitoisuuteen voi vaikuttaa moni seikka, ja siksi koskaan ei saisi luottaa yhteen testosteroniarvoon ja yhteen mittaustulokseen.

– Ensinnäkin mittausajankohta on olennaisen tärkeä, sillä seerumin testosteronipitoisuus vaihtelee vuorokausirytmin mukaan. Aamulla testosteronipitoisuus on seerumissa korkeimmillaan, jolloin myös testosteronimittaus tulisi tehdä.

Testosteronipitoisuuteen vaikuttavat akuutit ja krooniset sairaudet, henkilön terveydentila, stressi, voimakas urheilusuoritus ja anaboliset steroidit. Myös ylipaino voi laskea testosteronipitoisuutta.

Testosteronivajetta hoidetaan geelillä tai pistoksin. Hoidon myötä testosteronivajeen aiheuttamat oireet väistyvät, erektiohäiriö tai seksuaalinen haluttomuus korjaantuu, unihäiriöt korjaantuvat, mieliala kohenee ja elinvoimaisuus paranee.

Tuoreimmat aiheesta

Studio55